Burgemeester Frank van der Meijden (voorgrond) in gesprek met de werkgroep Leliestraat
Burgemeester Frank van der Meijden (voorgrond) in gesprek met de werkgroep Leliestraat

Afsluiting werkgroep Leliestraat: "De negatieve aanleiding heeft geleid tot een positieve sfeer"

Algemeen Gemeente

Laarbeek - In het gemeentehuis van Laarbeek werd maandag 2 juli stilgestaan bij het opheffen van de Werkgroep Leliestraat. De Werkgroep (bestaande uit Yvonne Bos, Karin en Harrie van Buul, Cas van Maaren en Hannie van der Heijden) ontstond in het voorjaar van 2017. Vanuit de buurt was er onvrede over het gebrek aan communicatie met de buurt over de komst van een negentallig Somalisch gezin.

Op maandag 13 maart 2017 togen daarom ongeveer 80 buurtbewoners van de Leliestraat en Margrietstraat naar het gemeentehuis om hun ongenoegen te uiten. Burgemeester Frank van der Meijden ging het gesprek aan met de bewoners. Daar werd snel duidelijk dat de komst van het Somalisch gezin geen probleem was, maar dat er in de buurt allerlei zaken speelden, waar de bewoners steeds geen gehoor vonden bij gemeente, politie en hulpverlenende instanties. Je niet veilig voelen in je eigen woonomgeving was de rode draad.

Uit de bijeenkomst ontstond een werkgroep, waarin een aantal inwoners van de Leliestraat zelf zeer actief aan de slag zijn gegaan. In de bijeenkomsten van de groep was telkens aandacht voor de vragen die er in de buurt lagen en werd geprobeerd gezamenlijk op te treden tegen de overlast en de verloedering van de wijk. Frank van der Meijden: "De negatieve aanleiding heeft geleid tot een positieve sfeer. Dat is de grootste verdienste. We zijn met elkaar in gesprek en dat is essentieel om zaken op te lossen."

Werkgroeplid Karin van Buul: "Eindelijk werd er geluisterd naar de ons met de problemen die al lang speelden. We hebben het bespreekbaar kunnen maken en dat heeft geleid tot een sterke verbetering in de omgang tussen de bewoners onderling en in de relatie met gemeente en hulpverleners." Maar de buurtbewoners zijn ook zelf aan de slag gegaan. Zo is er in de buurt een Whatsapp-groep actief, gaan bewoners bij elkaar op de koffie en worden buurtbewoners aangesproken op hun gedrag.

De afsluitende bijeenkomst van deze werkgroep betekent niet dat het werk hiermee klaar is. In de bijeenkomst is stilgestaan bij het proces en de veranderde relatie tussen de gemeente en haar inwoners. Op dit moment leveren de werkzaamheden aan de N615 voor de bewoners nog wat onduidelijkheden op, maar ook daar zijn betrokkenen met elkaar in gesprek.

De werkgroep werd bedankt voor hun inzet het afgelopen half jaar. Als advies aan andere wijken zouden zij willen aangeven dat je daadwerkelijk wat kunt veranderen, maar dat er wel een aantal bewoners als kartrekker op moeten staan. Het vertrouwen richting de gemeente en richting hulpverleners moet groeien, daar is tijd en actie voor nodig.

Er is nu een open balie richting gemeente en professionals, hierdoor is er voor de werkgroep de mogelijkheid om de leefbaarheid in hun eigen wijk te verbeteren.