Wethouder Joan Briels
Wethouder Joan Briels Foto: Gemeente Laarbeek

Hoe gaat Laarbeek om met gasloos wonen?

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Nieuwbouwwoningen in heel Nederland, dus ook in Laarbeek, mogen sinds juli niet langer worden aangesloten op aardgas volgens de wet Versnelde Energie Transitie. Bouwers die hun plannen al in een vergevorderd stadium klaar hebben, wil de gemeente Laarbeek een jaar lang de mogelijkheid bieden gebruik te maken van de reeds bestaande duurzaamheidslening. "Maar de grootste uitdaging in de overgang naar een toekomst zonder aardgas ligt in reeds bebouwd gebied", aldus wethouder Joan Briels.

Tegemoetkoming voor nieuwbouwwoningen
Voor een aantal woningen waar de voorbereidingen al gestart waren of die als laatsten in een reeds bestaand plan terechtkwamen mocht de gemeente Laarbeek nog een uitzondering maken. Maar vanaf 1 januari 2019 mag geen enkele nieuwbouwwoning meer worden voorzien van een aardgasaansluiting. Dat is één van de maatregelen die het rijk heeft genomen om waar te kunnen maken dat in 2030 de gaskraan in Groningen ook daadwerkelijk dichtgedraaid kan worden. Om inwoners tegemoet te komen die in 2019 een woning bouwen in Laarbeek heeft het college voorgesteld de reeds bestaande duurzaamheidslening voor bestaande bouw een jaar lang ook voor nieuwbouw beschikbaar te stellen. De gemeenteraad beslist op 6 december over dit voorstel.

Lening mogelijk voor acht concrete maatregelen voor duurzame warmte
De duurzaamheidslening kan voor een nieuwbouwwoning aangevraagd worden voor het financieren van eventueel extra te maken kosten. Er zijn acht concrete maatregelen voor duurzame warmte of advies daarover die in aanmerking komen. Dat zijn een warmtepomp, zonneboiler, installatie voor warmteterugwinning, biomassaketel, gelijkstroompomp, lage temperatuurverwarming, infraroodverwarming en pelletkachels. Wethouder Joan Briels: "We stellen deze stimuleringslening een jaar lang open voor iedereen die zich hier nog niet op tijd heeft kunnen voorbereiden. Daarna stopt de regeling weer, want iedereen die vanaf 2020 gaat bouwen heeft daar meer tijd voor."

Uitdaging ligt bij bestaande bebouwing
Nieuwbouw maakt maar een klein deel uit van de totale bebouwing in Laarbeek. De uitdaging ligt volgens wethouder Briels dan ook bij bestaande bebouwing. "Wij kunnen niemand dwingen om zonnepanelen te leggen of om te isoleren. We proberen inwoners te verleiden om maatregelen te nemen en van informatie te voorzien. Daarvoor zijn er de duurzaamheidslening voor bestaande woningen en het zonnepanelenproject. En we zijn in overleg met WoCom hoe en langs welke weg we ook huurders kunnen ondersteunen. Iedereen is zelf verantwoordelijk, maar we kunnen als overheid niet langs de kant blijven staan. We kunnen een voorbeeldfunctie vervullen door op gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te leggen en straatverlichting van ledlampen te voorzien. De wereld gaat er anders uitzien. Wij moeten iets doen voor het klimaat, voor onze kinderen. Daar ligt een opgave voor iedereen om hieraan bij te dragen."