Archieffoto Piet van Thielplein
Archieffoto Piet van Thielplein

Ondernemers Piet van Thielplein zijn boos: "Gemeente Laarbeek pleegt broodroof"

Algemeen

Beek en Donk – Als een volkomen verrassing voor de ondernemers van het Piet van Thielplein betrad vrijdag 20 september een kaaswagen het plein. Deze ambulante winkel komt wekelijks op vrijdag zijn producten op die plaats verkopen. Ondernemers op het plein zijn boos. Deze vergunningsverstrekking is volgens hen tegen het beleid in, dat zij samen met de gemeente gemaakt hebben.

"Drie jaar geleden zat ik – samen met een aantal ondernemers - met de burgemeester, nieuwe centramanager en een paar wethouders om tafel om te praten over ons plein, onder meer om afspraken over de standplaatsvergunningen", vertelt bloemist Tom van Zutven (De 4 seizoenen). "Toen is beslecht dat een aanvraag hiervoor via Centramanagement Laarbeek (CML) gaat, die in overleg met de ondernemers beslist of de vergunning wordt gehonoreerd. Afgesproken is dat we dit doen bij ambulante winkels die iets toevoegen aan ons plein."

Centramanagement niet geïnformeerd
Tot ieders grote verbazing reed de kaaswagen twee weken geleden het plein op. Roland van de Laarschot (Versspecialist van de Laarschot): "Wij wisten van niks. Mijn broer en ik waren woedend en hebben meteen contact gezocht met de gemeente. Al snel bleek dat zij de gemaakte afspraken niet nagekomen zijn en zomaar een vergunning verleend hebben. In een persoonlijk gesprek met wethouder Tonny Meulensteen gaf de gemeente aan dat zij op eigen initiatief in juni jongstleden het beleid hebben aangepast, omdat ze zoveel aanvragen kregen. Ze vonden dat ze daar iets mee moesten en hebben het aantal standplaatsen per dag op ons plein aangepast van 1 naar 2. Dit kan toch niet zomaar gebeuren!?"

Wethouder Meulensteen bevestigt dat het beleid inderdaad recent om bovenstaande redenen is aangepast en dat daartegen geen zienswijzen zijn ingediend. Ook beaamt hij dat het CML vooraf niet geïnformeerd is over de nieuwe aanvraag voor een standplaatsvergunning. "De afspraak is inderdaad dat dit via hen loopt. Het informeren is in dit geval op voorhand niet gebeurd. Het CML heeft hier overigens geen zeggenschap in. Er is nu een vergunning verleend voor de verkoop van kaas tot 31 december 2019." Ook bevestigt de wethouder dat het beleid recent nog is aangepast. "Tegen dat nieuwe beleid zijn geen zienswijze ingediend." Roland staat versteld: "Dus een zienswijze is belangrijker dan vooraf met de ondernemers in gesprek gaan om te bespreken of dit beleid moet worden aangepast?"

Boze ondernemers
Veel ondernemers van het plein zijn boos. François van Helvoort (Van Helvoort Boek en Kantoor) licht toe: "Dit had natuurlijk in overleg moeten gebeuren. Dit is niet goed voor de ondernemers van ons plein, die hier de gevolgen van moeten ondergaan." Roland en Jeroen zijn één van de gedupeerden hierin: "Voor mij persoonlijk is het directe concurrentie, omdat er iemand met hetzelfde aanbod tegenover mijn winkel komt te staan. Het is absurd dat de gemeente zo denkt en de fout ook niet herstelt. Tom sluit zich hierbij aan: "In het gesprek 3 jaar geleden gaf de gemeente nadrukkelijk aan dat we in Beek en Donk blij moeten zijn met ons winkelaanbod. Ons plein is het hart van het dorp. Dat houdt het dorp leefbaar, werd toen nog gezegd. Nu presteert de gemeente het zonder medeweten van CML en de ondernemers om zomaar een vergunning af te geven. Hoe belangrijk vinden zij ons dan?"

De ondernemers zijn unaniem dat zij op deze manier tegengewerkt worden door hun eigen gemeente, terwijl het grootste deel van de middenstand het volgens hen zwaar heeft. "Dat is te triest voor woorden. Leegstand is al een groot probleem op ons plein. De gemeente zou ons moeten ondersteunen, niet tegenwerken", besluit Tom.