Afbeelding

Column burgemeester: Carnaval 2

Algemeen Column

Aanvankelijk had ik een ander onderwerp in petto voor deze column, immers ook mijn vorige tekstbijdrage aan deze krant ging over carnaval. Toch is het nodig hierop terug te komen. Allereerst en het belangrijkst om gezamenlijk met goed gevoel terug te kijken op een geweldig feest de voorbije weken. De kletsavonden, muzikale optredens, sleuteloverdracht en optochten waren fantastisch met veel gezelligheid en veel volk op de been die dit wilden meemaken en/of mee wilden doen. De sfeer was alom uitstekend en de dynamiek terug zoals carnaval hoort te zijn.

Toch kunnen we de ogen en oren niet sluiten voor een ongewenste ingreep door de overheid in Mariahout waar honderden jeugdigen massaal een eigen feestje ging vieren. Nadrukkelijk begrijp ik dat onze opgroeiende jeugd van carnaval wil genieten. Ook begrijp ik dat gelegenheden hiervoor binnen bijvoorbeeld reguliere horeca of ontmoetingscentra dun zijn bezaaid. Om hiervoor gezamenlijk oplossingen te bespreken heb ik voorafgaand aan carnaval intensief contact met de carnavalsverenigingen. Juist dit na-corona -jaar heeft de gemeente, behalve de vaste subsidies voor deze clubs en ook nog expliciet voor het jeugdcarnaval, de mogelijkheid geboden tot extra aanvragen. Met name het jubilerende Ganzegat heeft hier succesvol gebruik van gemaakt. Helaas is het verlangen van Mariahout nooit met het gemeentebestuur besproken.

Zeker ga ik uit van goede intenties van jeugd, ouders, ondernemers, clubs of verenigingen met accommodatie die een carnavalsfeest willen organiseren en/of steunen. Echter hebben we in dit land ook spelregels met elkaar afgesproken gericht op openbare orde, handhaving en veiligheid. Dit domein behoort toe aan de overheid en is wettelijk verankerd. Niet aan ouders, ondernemers of vertegenwoordigers van clubs of buurt die menen een eigen inschatting te kunnen maken. Dit klinkt misschien belerend en logisch maar heeft helaas tot gevolg gehad dat ik op advies van de driehoek (Openbaar Ministerie, politie, gemeente) na indringende rapportages een noodgreep heb moeten forceren met aankondiging van een dwangsom op carnavalsdinsdag voor degene die dit feest faciliteerden. Juist omdat er grote risico’s ontstonden op openbaar gebied waar we wijkagenten en BOA’s, op advies van politie, hebben moeten terugroepen de bewuste maandagavond. Uiteraard gaan we dit komende week met elkaar bespreken en hopelijk oplossen voor een volgende keer.

Ik heb begrip voor teleurgestelde jeugd die drie dagen een evenement hebben gevierd en dat ook graag de vierde dag (dinsdag) hadden willen doen. De organiserenden, wie het ook mogen zijn, wens ik zelfreflectie toe. Voor evenementen zijn vergunningen nodig, juist ter bescherming van organisatie en omgeving. In Laarbeek geven we ongeveer een kleine 200 vergunningen jaarlijks uit. Bovenal: we treden altijd in overleg met elkaar. Het feest in Mariahout was illegaal georganiseerd op onverantwoorde wijze en heeft grote risico’s gecreëerd hetgeen echt slecht had kunnen aflopen voor individu en omgeving. Behalve een kater voor de jeugd heeft het ook een enorme deceptie gegeven aan het vertrouwen wat juist het gemeentebestuur en overheidsdienaren met clubs en bestuurders de laatste jaren zorgvuldig hebben opgebouwd. Volgend jaar zal er weer carnaval worden gevierd, ook met de jeugd.