Afbeelding

Filmcrew ‘Burgemeestersmoord’ filmt indrukwekkende scènes in Mariahout

Algemeen

In lange rijen staan kerkgangers te dringen om naar de Heilige Mis te gaan. Afgelopen zondag werden tijden van weleer herbeleefd tijdens opnames van ‘Burgemeestersmoord’ in Mariahout. Een amateurfilmploeg met enthousiastelingen uit Asten en Someren legt onder andere het verhaal van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde burgemeesters Smulders en Wijnen vast. Op 22 september gaat de film in ’t Kwartier in Asten in première.

Mariahout - Rechtstreeks in de camera kijken is een van de hoofdzonden die een figurant kan begaan. Ongeveer honderd figuranten krijgen in het Buurthuis een spoedcursus gedrag op de set, Latijn en het slaan van een kruisje. Vooral die laatste twee lijken moeilijker dan gedacht. Eenmaal in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, voor de opnames helemaal rokerig gemaakt, gaat het echte werk beginnen. Acteren op een filmset met veel technisch materiaal. “Wat is de camera?” De vraag van een figurant wordt met gelach ontvangen. De sfeer is gemoedelijk, ondanks heftige scènes.

Dagje in ijskoude kerk
“En terug naar je beginpositie”, zegt regisseur en scenarioschrijver Daan Blommers. Terwijl de meute voor de zoveelste keer vrolijk naar een aangewezen plek terugkeert, moet hij zelf ook lachen om die gewillige schapen. De meeste figuranten komen uit Asten en Someren en zijn leden van toneelverenigingen Crescendo en de Speledonckers, maar ook een handjevol Laarbeekse acteurs heeft zich opgegeven. Marcel Meulendijks en Mariëlle Cruts van de Lieshoutse Vriendenkring vermaken zich opperbest. “Zijn er kroketten?”, roept Mariëlle net voor de lunchpauze door de kerk. Nee, wel warme, zelfgemaakte soep en broodjes knakworst. Mike Verhaart en Henk Schepers uit Mariahout genieten van de dag. “Ons Marij zei dat ik me maar op moest geven”, lacht Henk. “Hier zit ik dan in mijn Abrahamspak.” Helmie van Brug uit Aarle-Rixtel is eigenlijk gevraagd voor grime, maar wordt uiteindelijk ook in een skôn pakse gehesen. Ook worden Astrid en Vincent uit Beek en Donk gespot. Volgens ingewijden figureren zij vaker.

Professionele amateurproductie
Voor Ad van Seggelen, die verantwoordelijk is voor de productie, is het een droom van twee jaar die uitkomt. Tijdens het opknappen van een Wehrmachtshuisje kregen vrijwilligers het idee om oorlogsverhalen in een film te visualiseren. Het is een bundeling van verschillende oorlogsverhalen die in Asten en Someren in omloop zijn en waarbij het verhaal van de twee bij het kanaal vermoorde burgemeesters tot de verbeelding spreekt. Dat klokkengieter Frans Eijsbouts die moordpartij overleeft is een wonder. De scènes, opgenomen in Mariahout, zullen waarschijnlijk kort in de film te zien zijn. Er werden namelijk twee gebeurtenissen opgenomen. Een inval van de Duitsers en een bruiloft. In scène 91 trouwt de held van het verhaal met zijn meisje. Hilariteit als de kusscène ontzettend vaak over moet. Dat ligt niet alleen aan de acteurs. Om de film compleet te maken moeten opnames gemaakt worden van dezelfde situaties uit verschillende standpunten. Daarnaast wordt ook het geluid apart opgenomen. Rond half vijf mogen alle figuranten naar huis. Hoofdrolspelers en crew gaan nog tot na tienen door, ook de vrolijke geluidsman die in het dagelijks leven gewoon elektricien blijkt te zijn.