Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Vrijwilligers in ‘t zonnetje: EHBO-vereniging Lieshout-Mariahout

Algemeen

In het Lieshoutse Dorpshuis krijgt een aantal enthousiaste cursisten een training over EHBO bij kinderen. Dit is een van de activiteiten die de vereniging onderneemt. “Op 14 en 21 mei is er een training reanimatie” roept vrijwilliger Kim van de Ven, die vanavond de cursus geeft. “Van acht tot tien uur ’s avonds met gebruik van AED.” Kim illustreert meteen het enthousiasme van de hechte club EHBO-ers. Op haar 15de begonnen en met 16 jaar geslaagd. Inmiddels is ze opgeleid cursusleider. Van de negentien vrijwilligers vormen zeven leden een beetje de harde kern van de vereniging. Vaak zijn het bestuursleden die naast cursusleiders en lotusslachtoffers regelmatig op trainingsavonden aanwezig zijn. Als Jeannie van Rooij met een lijkwit gezicht over de gang loopt is er geen paniek. Samen met Harrie van den Heuvel en Wim Meulendijks is zij vanavond het lotusslachtoffer.

Naast verzorgen van cursussen is de vereniging in Lieshout en Mariahout actief tijdens diverse activiteiten. “Jaarlijks ongeveer 20 evenementen”, legt Kim uit. “Ja, en we tellen voetbal, korfbal, dialectenfestival maar ook alle grote concerten in het Openluchttheater in Mariahout elk als één evenement.” Afgelopen jaar maakte de vereniging met haar negentien vrijwilligers meer dan 467 uren. Voorzitter Dinie van Geffen en bestuurslid Wim Neilen kennen het klappen van de zweep. “In deze hechte club dekken we elkaar in en hebben we veel voor elkaar over”, vertelt Dinie. “Lijsten bij herhalingslessen worden goed ingevuld en daarom hebben we genoeg mensen die als EHBO-er bij activiteiten aanwezig kunnen zijn. Leden hebben geen verplichting om zich op te geven en kiezen vaak iets waar ze affiniteit mee hebben.” Volgens Wim Neilen moet je als EHBO-er nuchter nadenken en nooit een analyse geven. “Bij twijfel raadpleeg je een arts”, zegt Wim. “We zijn een gezonde vereniging en we zijn blij dat inmiddels ook Mariahout in onze naam staat. We zouden graag nog wat jongeren erbij hebben.” Met een caravan gestald in Mariahout en een oefenruimte met materiaalkast in het Lieshoutse Dorpshuis is de vereniging echt in twee dorpen paraat. Net als de leden die toch allemaal wel een band met een van de dorpen hebben.

Als EHBO-er maak je heel wat mee. “Tijdens carnaval in Mariahout stonden we bij het sportpark waar grote groepen jongeren hun eigen feestje vierden”, vertelt Dinie met een lach. “Dan staan we paraat met een bouwlamp als iemand een sleutel kwijt is, maar ik kan ook erg streng zijn als ze water moeten drinken omdat ze bepaalde drugs gebruikt hebben. Mooi is dat ze je na afloop komen bedanken.” Een fijne club EHBO-ers om je heen zorgt ervoor dat je ook verdriet kunt delen. Er gebeuren soms akelige dingen. Dat is moeilijk, zeker als een bekende of een kind het slachtoffer is. Emotie is sowieso iets waar EHBO-ers mee te dealen hebben. Dinie redde ooit een kind dat bijna stikte tijdens een koortsstuip. Moeder was zo in paniek dat Dinie kordaat in moest grijpen. Toen het kind de reanimatie overleefde stond moeder kort daarna met bloemen op de stoep en schreef ze zich in voor een EHBO-cursus. “En toch is het gewoon een hobby waar je contributie voor betaalt”, lacht Wim, “en daar voel ik me wel prettig bij.”