Sneeuwklokje
Sneeuwklokje Foto: Rinie van de Eijnde

Natuurtuinwandeling bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - In natuurtuin De Bimd, aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel, start zondag 28 januari om 9.30 uur een publiekswandeling. Deze natuurtocht duurt ongeveer 2 uur. Gids Gerrit Post vertelt u over de vele soorten bomen en planten in deze IVN natuurtuin. Na afloop is er gratis koffie of thee. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van deze prachtige natuurtuin is altijd welkom.

Soms staan er in de winter en het vroege voorjaar al hele plakkaten in de bermen. Galanthus nivalis laat ons genieten van de witte, hangende bloempjes. Galanthus komt van het Griekse gala dat melk betekent en athos dat bloem betekent. Nivalis is Latijn voor sneeuwwit. Het is een echte stinzenplant. Stinzenplanten zijn vroegbloeiers die in de grond bollen, knollen of wortelstokken hebben. In vroegere tijden werden ze vooral op adellijke landgoederen aangeplant. Een stins was een adellijke woning in Friesland. De planten verwilderden en wisten zich in ons land te handhaven. Behalve het sneeuwklokje kennen we als stinzenplant ook winterakoniet, maarts viooltje, daslook en wilde hyacint. Het sneeuwklokje staat graag met zijn bolletjes in humusrijke, vochtige grond. De bolletjes zorgen voor vermeerdering, maar ook worden de zaadjes door mieren verspreid. Het sneeuwklokje bloeit maar een paar weken, soms al in december. Dapper steekt het zijn bloempjes boven de sneeuw uit, weerstaat ijzige kou en gure wind. Wat kun je daar vrolijk van worden!

Wat is IVN Laarbeek?
IVN Laarbeek laat iedereen beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is. Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vereniging wil niets liever dan met u op pad gaan in onze natuur, u een plezierige avond bezorgen met interessante lezingen of u verrassen met gezellige evenementen. Ons verenigingsgebouw is ingericht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Kijk regelmatig eens op onze website en facebookpagina voor de actuele stand van zaken: www.ivnlaarbeek.nl en www.facebook.com/IVNLaarbeek.