De nieuwe Tesnuzzik is uit!

Historie Algemeen

Beek en Donk - Deze week verschijnt nummer 3 van de lopende 36ste jaargang van D'n Tesnuzzik, het heemtijdschrift van de Beek en Donkse heemkundekring De Lange Vonder. In dit nummer staan weer zeer interessante artikelen voor wie zijn dorp wil leren kennen.

Frans Leenders bespreekt het historisch dorpsdeel het Heereind en het leengoed Ter Bruggen in het kader van de behandeling van alle hertogelijke leengoederen in Beek en Donk. Hoeve Ter Bruggen dateert mogelijk al uit de 14e eeuw en heeft gelegen op de plek waar nu het huisje staat van de overleden dames Raaijmakers. Het is hem gelukt alle opeenvolgende eigenaren van deze hoeve te traceren. Ook de historie van de andere boerderijen die op het Heereind hebben gelegen en die veelal stammen uit de 18e eeuw en al of niet verdwenen zijn, onderzocht hij op dezelfde manier.

Seraf Hamelijnck schreef een verhaal over de manier hoe zijn vader, hoofdonderwijzer Harrie Hamelijnck , tijdens zijn jeugd in de jaren vijftig bijen hield. Een mooi tijdsdocument.

Zjon van de Laar beschrijft een ruzie tussen een Beekse en een Aarlese schaapherder over het hoeden van schapen op de Bekerheide, die ontaarde in een vechtpartij. De Aarlese schaapherder werd getroffen door een slag met een schepersschop en hij overleed later aan zijn verwonding.

In elke Tesnuzzik staat een interview met een al of niet bekende Beek en Donkenaar. Pas Hamelijnck interviewde ditmaal Jan van de Burgt, oud-kastelijn van Café van de Burgt.

Verder vindt u in elk nummer steeds een foto met onbekende personen uit het fotoarchief van de heemkundekring, waarvan we graag de namen zouden willen weten. De laatste twee pagina's bevatten telkens nieuws uit de kring.

U kunt zich op D'n Tesnuzzik abonneren voor slechts €8,50 per jaar, waarvoor u vier nummers ontvangt. Als u een abonnement wil, stuur dan een berichtje naar info@delangevonder.nl. Losse nummers à €3,00 kunt u verkrijgen op de Heemkamer aan de Parklaan.