Een petitie van Marloes van der Loo (links) en Inge Donkers haalde het niet om de bibliotheek in Aarle-Rixtel open te houden.
Een petitie van Marloes van der Loo (links) en Inge Donkers haalde het niet om de bibliotheek in Aarle-Rixtel open te houden.

Groen (en rood) licht voor plannen

Human Interest

Laarbeek - De bibliotheek in Aarle-Rixtel verliest vanaf 1 januari zijn fysieke boekencollectie, (waarschijnlijk) geen voetgangersbrug bij Eyckenlust en op termijn veiligere oversteekplekken op de N615. Dat is de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering waarin de plannen voor komend jaar werden besproken.

Het is altijd een van de belangrijkste vergadering van het jaar in het gemeentehuis: bespreking van de kadernota. Hierin staan de plannen van de het college van burgemeester en wethouders voor de komende jaren en geeft de gemeenteraad het gemeentebestuur kaders mee om in te werken. In het najaar bij de begrotingsbehandeling wordt nog eens gekeken of alles ook daadwerkelijk financieel haalbaar is.

Bij de presentatie van de kadernota enkele weken terug gaf het college al aan dat de gemeente er financieel goed voor staat en dat het op een verantwoorde manier wil investeren in de samenleving. Verantwoord omdat onduidelijk is wat vanaf 2026 de financiële bijdrages vanuit het Rijk zullen zijn. 

De Kadernota werd door alle partijen unaniem aangenomen. Dit houdt onder meer in dat extra geld wordt uitgegeven aan het minimabeleid om ook de mensen die het moeilijker hebben mee te laten doen in de samenleving. Bovenop de 300.000 euro die al gereserveerd werd komt nog eens 65.000 euro extra. Ook wordt meer ingezet op het realiseren van betaalbare woningen en sociale huurwoningen. En er wordt 75.000 euro uitgetrokken om de verkeersveiligheid rondom de basisscholen Breinplein en de Driehoek in Aarle-Rixtel te verbeteren.

Brug hoogstonwaarschijnlijk
De voetgangersbrug bij kasteel Eyckenlust blijft ook in de kadernota staan, maar dat die brug er gaat komen lijkt hoogstonwaarschijnlijk. Wethouder Monika Slaets komt na de zomer met een uitgebreid voorstel naar de gemeenteraad waar die dan over kan beslissen. Maar de meeste partijen hebben nu al aangegeven geen voorstander te zijn van de (financiële bijdrage) voor de brug. De gemeentelijke bijdrage voor zo’n brug zou 650.000 euro zijn.

Bibliotheek Aarle-Rixtel
Wat wel doorgaat is het opheffen van de fysieke boekencollectie van de bibliotheek in Aarle-Rixtel. Vanaf 1 januari sluit de fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel, voor een proefperiode van twee jaar. Er komt dan een servicepunt waar mensen hun bestelde boeken kunnen ophalen en inleveren. Deze beslissing is deels een bezuiniging en deels een besluit omdat het openhouden van fysieke bibliotheken in elke kern niet meer van deze tijd is, zo wordt gesteld. Er werd nog een amendement ingediend om de bieb nog een jaar langer open te houden omdat er daarna gelden vanuit de rijksoverheid vrij zouden komen, maar PNL, ABL en DeWerkgroep stemden tegen het amendement. “Als de bibliotheek sluit, krijgt iedereen dan nog wel evenveel kansen in Laarbeek?”, vroeg Linda Engels-Strijbosch (PvdA), indiener van het amendement, zich af.

Oversteekplekken
Een motie om de oversteekplekken op de N615 in Beek en Donk veiliger te maken (hiervoor is in de wijk Beekse Akkers een handtekeningenactie gestart) werd uiteindelijk niet ingediend. Wethouder Ron van den Berkmortel gaf aan hier al druk doende mee te zijn en dit te betrekken bij het opknappen van de N615 en de aanleg van het snelfietspad Gemert-Eindhoven. Daarbij gaf de raad hem wel mee: “Als de aanleg van het snelfietspad nog jaren duurt, kan het niet zo zijn dat er aan die oversteekplekken jaren niets gedaan wordt.”

Oversteekplekken N615 worden aangepakt
Waarschijnlijk géén voetgangersbrug bij Eyckenlust