Afbeelding
Foto: Martin Prick

Jan Coolen 50 jaar schutter bij handboogvereniging De Eendracht

Human Interest

Aarle-Rixtel - Jan Coolen wordt op 14 december in de bloemetjes gezet omdat hij 50 jaar lid is van handboogvereniging De Eendracht. Ook kleinzoon Stijn Geene deelt mee in de feestelijkheden, want hij is al 12,5 jaar schutter bij de vereniging.

Uw verslaggever en Jan Coolen zitten bijeen in het clubgebouw van de vereniging ‘onder de rook van ‘ De Dreef. Het huidige gebouw bestaat op 14 december op zijn huidige plaats dan ook precies 10 jaar. In de totstandkoming ervan heeft Jan een grote rol gespeeld. “Wij zaten bij Van Bracht en daar liep bij regen het water uit de TL-bakken. We hadden daar wel de eerste overdekte doel (een schietbaan voor boogschutters, red.) van de omgeving. Op de meeste plaatsen werd immers in de openlucht geschoten. Veel verenigingen lagen in de winter stil en was er nauwelijks activiteit. Bij De Eendracht was dat niet zo en er kwamen veel verenigingen op de overdekte baan schieten om ook in de winter wat te kunnen trainen. Bij Van Bracht hield het op een gegeven moment op. Toen moest worden gekozen voor een tijdelijke oplossing, want wij hadden niets meer. Het gebouw hadden wij zelf gebouwd, maar het stond niet op onze grond, we hadden zelfs geen stoel om op te zitten”. We konden tijdelijk terecht bij de familie Loomans tegenover de Artex. Die tijdelijke oplossing bestond in het plaatsen van een paar ‘De Meeuw-containers’. Die zorgden voor onderdak van de schutters. Door het open raam werd geschoten op de doelen die buiten stonden opgesteld. Zo was het ook toen de vereniging begon bij Van Bracht.

Steeds beter
Het huidige gebouw werd in de jaren 2012-2013 gebouwd en geopend op 14 december 2013. Dit nieuwe gebouw staat op grond van de gemeente. De rest is door de vereniging, met niet onbelangrijk Jan op de positie van penningmeester, geheel in eigen beheer gebouwd. “We hadden alles, elektromonteurs, loodgieters, timmerlui, een voorzitter en die uitvoerder was op de bouw”. Een jaar lang hebben de leden alles aan de kant gezet om dit gebouw, geheel bestaande uit geschakelde wooncontainers op zijn plaats te zetten en aan te kleden.”. Het gebouw zoals het er nu staat vervult Jan nog steeds met trots. Ook andere bestuursleden zien, dat het prima is. Andere verenigingen komen graag bij de Eendracht op bezoek omdat ze het in Aarle-Rixtel een gezellig gebouw vinden. Nog steeds wordt er verbeterd. Zie je op andere plaatsen nog statieven met kijkers staan om de geschoten punten goed te kunnen beoordelen, bij De Eendracht kun je op schermen de doelen van dichtbij zien. Misschien zijn ze bij het komende kerstschieten al in bedrijf, want op het moment worden de benodigde kabels al getrokken.

Samenwerking
Jan ziet een heel verschil in de sport als je het vergelijkt met vroeger. “Het materiaal was nog lang niet zo goed en meestal schoot je met houten pijlen, die minder sterk waren. Vaak werd er buiten geschoten en was het in de winter te koud voor de sport.” Op het moment schiet Jan niet meer, maar hij is nog steeds, al vanaf 1980, penningmeester. Hij staat nu achter de bar, zodat hij toch veel in contact is met de leden. Jan denkt dan ook nog met veel plezier terug aan de voorzitter, waarmee hij 22 jaar samenwerkte. Harrie Vos was sinds 1958 lid en zou dus ook op 14 december geëerd worden met zijn 65-jarig lidmaatschap. Maar Harrie is rustig in zijn slaap overleden op 30 november jl. Ook hij is één van de steunpilaren geweest van De Eendracht. “Zonder een goede samenwerking van de leden komt niets tot stand. Een aantal mensen moet sturing geven en plannen maken en daarin was erelid Harrie een hele goeie!”, aldus jubilaris Jan Coolen.

Jonge leden
Handboogvereniging De eendracht kan nog steeds jonge leden gebruiken. Speciaal voor hen is er de mogelijkheid op maandagavond vanaf 19.15 uur kennis te maken met de sport. Ze krijgen dan een leenboog om te kijken of het schieten iets voor hen is.