Afbeelding
Foto: Madelief de Korte

Aarle-Rixtelse Madelief de Korte wint internationale fotografieprijs

Human Interest

Aarle-Rixtel - Terwijl het vliegtuig uit Noorwegen pas net de grond raakt, stromen de felicitaties alweer binnen. Afgelopen dinsdag keerde Madelief de Korte terug in Laarbeek als beste jonge fotografe van Europa. Zij wist namelijk afgelopen week de prestigieuze ‘FEP Young Photographer Award’ van 2024 te bemachtigen.

Van jongs af aan heeft Madelief al een passie voor fotografie. Toen ze voor het eerst de camera van haar moeder in handen kreeg, was ze meteen verkocht. ‘’We waren toen op vakantie en ik klom op alle muurtjes om maar de perfecte foto te krijgen.’’ Na haar middelbare school besloot ze daarom om naar het Sint Lucas in Eindhoven te gaan voor de opleiding fotografie, waarna ze vervolgens door studeerde voor een bachelor fotografie op het LUCA school of arts, Narafi in Brussel. Hier studeerde ze zelfs Magna Cum Laude af. Haar werk heeft al wereldwijde bewondering gekregen: van Nederland tot Afrika, Parijs en België. Maar mede door deze prijs wordt haar werk officieel Europees erkend en bekroond. 

De winnende foto
Maar de weg naar de perfecte foto gaat niet altijd over rozen. “Normaal haal ik mijn inspiratie vaak uit objecten, gebeurtenissen of uit mijn dromen. Toen mijn (bonus)vader vorig jaar overleed, viel ik echter in een gat. Ik voelde me verdrietig, eenzaam en onbegrepen. Hierdoor stopte op dat moment mijn creativiteit. Ik kon even niks meer bedenken”, vertelt Madelief. De fotoreportage die hierna volgde droeg bij aan de verwerking van dit verdriet. “Fotografie is namelijk ook een deel van jezelf blootgeven. Het werk heet ‘See you on the dark side of the moon’, een bijpassende titel omdat mijn (bonus)vader enorm fan was van Pink Floyd. Het zwart wit in mijn werk staat symbool voor de twee uitersten die ik voelde: de lichte en donkere momenten.” Vlak voor de uitreiking kreeg ze een mailtje dat ze geselecteerd was met deze fotoserie als een van de drie finalisten en dat ze naar Ålesund mocht vliegen voor de prijsuitreiking. 

Een blik op de toekomst
Toen Madelief uiteindelijk de eerste prijs in ontvangst mocht nemen, kon ze haar tranen niet onderdrukken. “Ik moet het nog hardop zeggen om het te beseffen”, aldus een trotse Madelief. “Ik kreeg al meteen aanvragen of ik voorgesteld mocht worden bij diverse kunstgalerijen en fotoclubs.’’ Ook na het winnen van deze prijs is ze niet van plan om stil te gaan zitten. Zo is ze al bezig met verschillende nieuwe werken: “Deze foto’s worden in kleur, om aan te geven dat ik alles weer langzaam op de rit aan het krijgen ben. Zeker de kleur rood gaat een prominente rol spelen: de kleur van de liefde, maar tegelijkertijd is het ook een schreeuwende kleur.’’ In november van dit jaar staat er een expositie gepland in Gent en in het voorjaar van 2025 een expositie in Helmond (Goeikes), waarbij enkele werken zichtbaar zullen zijn voor iedereen. “Momenteel werk ik parttime bij een commerciële fotostudio in Nuenen en werk ik daarnaast als kunstfotografe. Bij mijn shoots doe ik ook altijd alles zelf: van concept tot styling, visagie, fotografie en bewerking. Kortom van alle markten thuis dus. Ook verkoop ik regelmatig mijn werken”, aldus Madelief. “Ik hoop nog veel te mogen exposeren om mensen even stil te laten staan bij mijn visuele verhalen, er zit namelijk altijd iets achter.’’ Voorlopig staan er dus nog een hoop mooie dingen te wachten. De komende jaren zullen we dus nog meer van Madelief gaan horen. Ben je benieuwd geworden naar Madelief haar foto’s? Dan zijn deze te bekijken op LinkedIn en Instagram (@madeliefdekorte.photography). 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding