Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

AleBieb opent haar deuren in Heemkamer Barthold van Heessel

Kinderen & Tieners

Aarle-Rixtel - Gelukkig toch èchte boeken om te lenen in Aarle-Rixtel. Heemkamer Barthold van Heessel was afgelopen woensdag voor de eerste keer open om bij AleBieb boeken te lenen. ’s Middags van 14.00 tot 17.00 uur en ’s avonds van 18.30 tot 20.00 uur zullen vrijwilligers jeugdboeken uitlenen op de manier waarop het vroeger ging. De oude stempelkaart is weer van stal gehaald, alleen aan contributies en boetes wordt niet gedaan.

In een lange rij lopen peuters van kinderopvang Tok Tokkie de ‘nieuwe’ AleBieb binnen. “Kinderen eerst!” wordt er door omstanders geroepen. Net daarvoor hebben Linda Engels (gemeenteraadslid PvdA) en Roland Roijackers (voorzitter Heemkundekring) een groot rood lint doorgeknipt, waarna belangstellenden de Heemkamer binnenstromen. De kleintjes duiken meteen op prentenboeken af. “Papa, ik heb al iets”, roept een peuter, waarna het prentenboek van ‘Moppereend’ naar de balie gaat om afgestempeld te worden.

Van nood een deugd maken
Het was een schok voor Aarlenaren dat ‘hun’ bibliotheek in De Dreef vervangen werd door een mini-servicepunt waardoor je niet meer fysiek door boeken kunt bladeren voordat je ze leent. Een aantal ouders van jonge kinderen startten een petitie om de bibliotheek in Aarle-Rixtel te behouden, maar helaas kon deze initiatiefgroep het tij niet keren. “Het idee om een ouderwetse bibliotheek in de Heemkamer te starten kwam onder meer door Henk van Beek”, vertelt Roland Roijackers. “Samen met de initiatiefgroep maakten we plannen om een eigen bibliotheek op te zetten. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij bieden een plek waar je boeken kunt lenen en jonge mensen komen in aanraking met hun eigen erfgoed. Verder is het fijn dat op de momenten dat de Heemkamer open is AleBieb ook open is. Dus de ene zondag in de maand dat we open zijn is het ook mogelijk om boeken te lenen en terug te brengen.”

Kracht van een gemeenschap
Afgelopen kerstvakantie werd de nieuwe bibliotheek gerealiseerd, met hulp van Marleen Stultiëns, die namens Bibliotheek De Lage Beemden vrijwillig haar professionele kennis met alle enthousiaste vrijwilligers deelde. Inmiddels is een deel van de Heemkamer voorzien van allerlei rekken met kinderboeken en is er ook de mogelijkheid om volwassenlectuur te kopen. Het geld wat hiermee verdiend wordt gaat naar nieuwe kinderboeken. De initiatiefgroep heeft al een flink aantal titels van kinderboeken op het oog die ze willen aanschaffen. Terwijl de eerste boeken afgestempeld worden geven ook de eerste vrijwilligers om in de bibliotheek te werken zich op. “Lezen is ontzettend belangrijk”, zegt een enthousiaste dorpsgenoot, “en wat is een dorp zonder een bieb?”