Dorpsplatform Aarle-Rixtel houdt thema-avond over jeugdzorg

NULL

Dorpsplatform Aarle-Rixtel houdt thema-avond over jeugdzorg


Aarle-Rixtel - Het Dorpsplatform Aarle-Rixtel houdt op maandag 17 februari een openbare bijeenkomst in de grote zaal van De Dreef in Aarle-Rixtel. Het thema van de avond zal zijn Sociaal en Maatschappelijke ontwikkelingen in Aarle-Rixtel, gezien in het licht van de overheveling van taken van het Rijk naar de gemeente Laarbeek.

Transitie van Jeugdzorg, Participatiesamenleving en WMO veranderingen, wat betekent dit voor de jeugd in Laarbeek en Aarle-Rixtel? Het nieuwe jeugdstelsel gaat in 2015 in werking. Dan komt de gehele jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Deze transitie zal gepaard gaan met een inhoudelijke vernieuwing, de transformatie. Voorzieningen en hulpverleners moeten zich meer gaan richten op de versterking van de eigen kracht van kinderen, jongeren en opvoeders.

Aarle-Rixtel kent twee jeugdorganisaties: Cendra (voor tieners van ongeveer 11 tot 19 jaar) en OJA (Open Jongerencentrum Aarle-Rixtel vanaf 16 jaar). Cendra en OJA brengen de problematiek van de hedendaagse jeugd naar voren. De gemeente zal een antwoord moeten vinden hoe ze haar taakverzwaring in de jeugdzorg gaat invullen en met minder geld dan tot op heden beschikbaar was. Wethouder Briels licht de ontwikkelingen bij de transitie van de zorg toe en hoe de gemeente een 'pilot wijkgericht werken' gaat instellen, een begin van de herinvoering van een zorgzame samenleving.

De Zorgboog vertelt over de renovatie Mariëngaarde waar de nadruk ligt op wonen en welzijn, midden in het dorp, geschikt voor nieuwe functies, voor nieuwe groepen en capaciteit. Ten slotte de ronde kapel, zo karakteristiek en vertrouwd dicht bij het centrum van Aarle-Rixtel. Deze kapel wordt verbouwd tot Medisch Centrum voor o.a. de huisartsen, tandarts, apotheek, eerstelijnbehandelcentrum Zorgboog in Balans en het spreekuur JGZ

Kortom een avond vol met sociaal maatschappelijke onderwerpen. Het Dorpsplatform nodigt u van harte uit op maandag 17 februari om 19.30 in de Dreef in Aarle-Rixtel. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Meer informatie: www.dorpsplatform.nl