Acht Laarbekenaren verrast met een lintje

NULL

Acht Laarbekenaren verrast met een lintje


Laarbeek - Acht Laarbekenaren mochten uit handen van burgemeester Hans Ubachs deze ochtend een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen. De dag voor Koningsdag stond helemaal in het teken van de lintjesregen.

Bert Steegs
Het eerste lintje ging naar Bert Steegs. Bert is 59 jaar en werd blij verrast toen hij het lintje bij Hondenvereniging De Roedel in Beek en Donk in ontvangst mocht nemen. 

Verdienstelijke activiteiten:
1991: medeoprichter, bestuurslid en trainer van Hondenvereniging De Roedel in Beek en Donk.
2008: voorzitter van Hondenvereniging De Roedel; onder zijn voorzitterschap is een prachtig nieuw clubgebouw gerealiseerd met overdekt terras voor de toeschouwers. Verricht allerlei werkzaamheden voor de vereniging, zoals onderhoudswerkzaamheden en het schoonhouden van de accommodatie.

Harry de Groof 
Na Bert vertrok het college naar het buurthuis van Mariahout om de 73-jarige Harry de Groof de Koninklijke Onderscheiding te overhandigen.

Verdienstelijke activiteiten:
1982 – 1990: bestuurslid van de Bernadettebasisschool in Mariahout.
1997 – 2001: penningmeester van de Bernadettebasisschool.
2001 – 2005: bestuurslid van de Stichting Bijzonder Onderwijs Laarbeek.
1985 – 2009: bestuurslid van de Judoclub Mariahout en gedurende vele jaren voorzitter van deze club.
1996 – 2010: bestuurslid en tevens secretaris van de Partij Nieuw Laarbeek.
2006 – 2010: raadslid van de gemeente Laarbeek.
1998 – heden: actief bij de Stichting PUM Nederlandse seniorexperts en als zodanig vele missies uitgevoerd in verschillende landen ter verbetering van de sector Poultry Farming. (Armenië, Ethiopië, Bangladesh, Nigeria, Nepal, Uganda, Kosovo, Polen en Libanon)
2002 – heden: vrijwillig belastinginvuller en lid van het ledenhulpteam nazorg bij Belastingservice CNV Oost-Brabant.
2003 – heden: actief bij de Vereniging Zorg om het Dorp in Mariahout; verzorgt computerlessen; stimulator en medeoprichter van de Stichting Buurtbus Mariahout - Helmond.

Tonny Beniers-Bongers 
Als derde in de Laarbeekse Lintjesregen was mevrouw Tonny Beniers-Bongers aan de beurt. Deze 73-jarige Mariahoutse werd verrast met dit lintje in haar eigen huis. 

Verdienstelijke activiteiten:

1975 - 1991: bestuurslid van Vereniging Ouders Geestelijk Gehandicapten Gemert e.o. "Het Zorgenkind", thans KansPlus genaamd.
1995 - heden: lid van de Ontspanningsgroep van de Katholieke Bond van Ouderen.
1996 - 2012: lid van de Werkgroep Missie Ontwikkeling en Vrede.
2001 - 2011: bestuurslid en penningmeester van de Katholieke Bond voor Ouderen afdeling Mariahout.
2002 - heden: gastvrouw bij het Eetpunt in het Buurthuis in Mariahout.
2008 - heden: collectant voor Handicap.nl.

Piet van de Kam
Het college vervolgde hun weg naar de Lankelaar in Lieshout met op zak een Koninklijke Onderscheiding voor de 81-jarige Piet van de Kam.  

Verdienstelijke activiteiten:
1961 – 1970: voorzitter van Vogelvereniging De Natuurliefhebber en voorzitter van de Tentoonstellingscommissie Lieshout.
1983 – 1998: als vrijwilliger actief bij Badmintonclub Lieshout bij een aantal jaarlijks terugkerende activiteiten voor de jeugd; coördinator van de wekelijkse recreantencompetitie; actief tijdens jeugdwedstrijden en medeopsteller en bezorger van het maandelijkse clubblad.
1988 – heden: actief lid en vanaf 1993 – 2008 trainer bij Runnersclub Lieshout; als vrijwilliger actief geweest bij jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de Oranjeloop en de Duvelscross, en nu nog bij de rolstoelvierdaagse.
In het verleden gedurende een onbekend aantal jaren actief geweest voor:
- de Bond van Oud-strijders in Lieshout;
- Harmonie St.Caecilia in Lieshout, als Commissaris;
- de Helmondse Courant, als correspondent;
- de Stichting Samenlevingsopbouw Lieshout-Mariahout.

Toos Gosens-Lamers
Rond de klok van 11.00 uur werd mevrouw Toos Gosens-Lamers blij verrast. Dit gebeurde ook op het huisadres van de 62-jarige Lieshoutse.

Verdienstelijke activiteiten:
1969 - 1975: gidsenleidster Scouting Mill.
1976 - 2009: mantelzorgster voor schoonmoeder en gehandicapte schoonzus.
1978 - 2010: medeverzorgster van gehandicapte nicht.
1986 - heden: maatje van een bewoonster van Woonvoorziening De Bleek in Beek en Donk, die een verstandelijke beperking heeft.
1999 - heden: vrijwilligster bij zelfstandig wonende ouderen in appartementencomplex De Klumper in Lieshout.
1999 - heden: penningmeester bij Volleybalvereniging Voll in Lieshout.
2009 - heden: vrijwilligster in Verzorgingshuis Franciscushof in Lieshout.
2010 - heden: activiteitenbegeleidster bij bewoners van woonvoorziening De Hoge Hees in Beek en Donk, die een verstandelijke beperking hebben.
2011 - heden: vrijwilligster bij twee oudere dames in Lieshout.

Willy van de Ven
En het is dit jaar raak in Lieshout, want ook de volgende onderscheiding ging naar iemand in dit dorp. Willy van de Ven (74 jaar) kreeg deze ochtend ook het lintje opgespeld. 

Verdienstelijke activiteiten:
1959 - 1968: eerst secretaris en vanaf 1963 voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand, welke organisatie in 1965 is omgevormd tot Katholieke Plattelands Jongeren.
1965 - 1985: secretaris van de Veulenkeuring in Gerwen.
1974 - 1976 en vanaf 2003 - 2006: bestuurslid van Buurtvereniging "De Hei" en vanaf 1976 - 1987 voorzitter van deze buurtvereniging.
1975 - 1985: lid van de Ouderraad van basisschool De Raagten en in deze periode gedurende een onbekend aantal jaren voorzitter van deze Ouderraad.
1978 - 1997: bestuurslid resp. vanaf 1988 secretaris van de Nederlandse Christelijke Boerenbond afdeling Beek en Donk.
1980 - 1990: lid van het Kringbestuur van de Nederlandse Christelijke Boerenbond Kring Helmond.
1997 - heden: lid van de Dorpscommissie Beek en Donk van ZLTO Laarbeek.
2000 - heden: voorzitter van de Werkgroep Weidevogelbescherming van het Laarbeeks Landschap.
2002 - heden: bestuurslid van de Partij Nieuw Laarbeek.
2002 - heden: contactpersoon van de acolietengroep van de parochie Beek en Donk.
2011 - heden: bestuurslid van het Mannenkoor NCB.
2011 - heden: bezorger van het landelijk ouderenblad "Ons" en het plaatselijk blad "Prikbord" in de kern Lieshout.
2012 - heden: lid van de reiscommissie van de Katholieke Bond van Ouderen.

Paul van den Boom
En ook na Willy van de Ven bleef het college nog even in Lieshout. Op het huisadres in de Koekoeklaan werd Paul van den Boom (70 jaar) tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau uitgeroepen.

Verdienstelijke activiteiten:

Vanaf 1989 actief lid van de Rotary Club Eindhoven, waarvan gedurende 2 jaar als voorzitter en verder als lid van diverse commissies. Zijn activiteiten hebben een mondiale uitstraling waar het de uitvoering van projecten betreft en een regionale op het gebied van publiciteit en fondsenwerving. Te denken valt hierbij aan de financiële ondersteuning en realisering van tandartshulpposten in Kenia en Ethiopië en een multifunctioneel centrum in Gambia.
Vanaf 1995 verricht hij als tandarts vrijwilligerswerk in Argentinië, Peru en Egypte. Bovendien heeft hij regelmatig projecten georganiseerd, zoals een minibus voor een tehuis voor gehandicapten in San Rafael en hulp voor kindertehuizen in Egypte.
Vanaf 2001 actief bij Rotary Doctors Nederland. Hij was de eerste tandarts binnen deze organisatie en initiatiefnemer en oprichter van de tandartsenpoot. Hij was ook de eerste tandarts coördinator en heeft deze functie ruim 10 jaar vervuld. Bovendien ging hij er zelf 1 á 2 keer per jaar 4 weken werken. Hij zette zich in voor projecten, zoals een medisch centrum in Kenia, tandartsenklinieken in Kenia en Ethiopië, schooltandverzorging, nascholingen van tandartsen en de beschikbaarheid van apparatuur.
Vanaf 2002 tot 2010 was de heer Van den Boom tandarts bij de Stichting Archipel in Eindhoven. Hij verrichtte tandheelkundige zorg in somatische en psychogeriatrische verpleeghuizen. De verwezenlijking van een mobiele tandartskamer (tandartsbus) en de financiering daarvan was een van zijn verdiensten. Ook de doelstelling om de mondgezondheid voor de zorgafhankelijke en veelal kwetsbare ouderen in verpleeghuizen te verbeteren werd mede dankzij de inzet van de heer Van den Boom gerealiseerd.

Joop Seijkens
Na zeven personen verrast te hebben met een lintje, was het tijd voor de laatste Koninklijke Onderscheiding op deze feestelijke dag. Het college vertrok naar Aarle-Rixtel, waar Joop Seijkens (73) omstreeks 13.00 uur de penning opgespeld kreeg.

Verdienstelijke activiteiten:

1972 – heden; vanaf de oprichting in 1972 bestuurslid en wedstrijdleider bij Bridgeclub Aarle-Rixtel; initiatiefnemer en organisator van de regionale zomeravondcompetities, alsook van het jaarlijks regionaal bekende Laarbeektoernooi.
2004 – 2012; bestuurslid / penningmeester /vrijwilliger bij Stichting Welzijn Ouderen Laarbeek. 2012 – heden: vrijwilliger bij de Stichting Vierbinden en actief bij projecten in het kader van welzijnswerk voor ouderen onder andere:
- als lid van de Adviescommissie Seniorenhuisvesting om het woonbeleid voor senioren in Laarbeek mede te optimaliseren;
- als medeorganisator van de tweejaarlijkse welzijns- en woonmarkt voor senioren;
- voor het project "Blijvend Thuis in Eigen Huis" in verband met het verstrekken van Woonverbeteradviezen aan senioren, zodat ze tot hun dood in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
2006 – heden: als lid actief en sinds 2009 ook als penningmeester bij de Coöperatieve Vereniging "Tot Uw Dienst". Als zodanig zet hij zich in voor de leden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen waar het gaat om de behoeften aan voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.