Tienerwerken in Laarbeek: ontmoeten, recre

NULL

Tienerwerken in Laarbeek: ontmoeten, recreëren en signaleren


Laarbeek – De gemeente Laarbeek kent vier verschillende tienerwerken: Yammas uit Mariahout, &RG Teens uit Lieshout, De Boemerang uit Beek en Donk en Cendra uit Aarle-Rixtel. De organisaties werken steeds meer samen, maar behouden wel hun eigen identiteit.

Samenwerking

Welzijnsinstelling ViERBINDEN werkt samen met de tienerwerken. De verenigingen bestaan allemaal korter dan twintig jaar. Xandieme Megens, jongerenwerker bij ViERBINDEN, coördineert het geheel. “In principe werken ze allemaal zelfstandig. De organisaties draaien op vrijwilligers. Wanneer er vragen of problemen zijn, kloppen ze bij mij aan. Ook organiseren wij vanuit ViERBINDEN twee keer per jaar een vergadering voor de vier tienerwerken. Dit is heel belangrijk. Je kunt elkaar op de hoogte houden van wat je doet, dingen van elkaar overnemen, maar ook nieuwe ideeën samen bedenken.”

Signaleren
Problemen of vraagstellingen die bij Xandieme komen liggen, zijn heel uiteenlopend. “De vrijwilligers zijn geen professionele hulpverleners. Het is de bedoeling dat zij signaleren, bijvoorbeeld wanneer een kind thuis problemen heeft. De vrijwilliger kan dit aankaarten bij ViERBINDEN en wij gaan dan bekijken wat we met deze casus moeten doen. Soms lossen we het zelf op, andere keren schakelen we hier professionele instanties voor in. Dat ligt aan de casus.” Maar er kunnen zich ook andere problemen of vragen voordoen. Zo is het tienerwerk van Aarle-Rixtel, Cendra, al een hele tijd bezig om toestemming te krijgen voor uitbreiding van hun gebouw. ViERBINDEN helpt Cendra hierin mee en voert de gesprekken met de gemeente. Inmiddels zijn deze plannen definitief en start Cendra binnenkort met de verbouwing.

Recreëren en ontmoeten
Naast dat de tienerwerken samenwerken met ViERBINDEN op maatschappelijk vlak, organiseren zij ook ieder voor zich vele activiteiten voor de jeugd uit hun dorp. Zo organiseert &RG Teens regelmatig PLUS-disco’s. Deze disco’s zijn zo’n succes, dat ze nu rouleren per kern. Het tienerwerk van Yammas vierde onlangs nog hun 20-jarige jubileum, De Boemerang begint met een huiswerkmiddag voor scholieren van de basisschool en middelbare school en Cendra uit Aarle-Rixtel gaat nu ‘mannenavonden’ organiseren als tegenhanger van hun succesvolle ‘meidenavonden’. Ad de Hoon, vrijwilliger bij Cendra, vertelt: “Ieder tienerwerk heeft zijn eigen specialiteit en boekt zijn eigen successen.”

Gezamenlijke activiteiten
Inmiddels organiseren de tienerwerken jaarlijks een aantal activiteiten samen. Zo is er al jaren de succesvolle spooktocht, die rond Halloween plaatsvindt. Hieraan nemen gemiddeld 220 kinderen deel. Daarnaast vond vorig jaar een DJ-wedstrijd plaats, waaraan alle Laarbeekse kinderen deel mochten nemen. Er zijn nog steeds tieners, die bij evenementen en activiteiten van het tienerwerk plaatjes draaien. Een ander goed voorbeeld is de sportdag van Cendra. “Deze sportdag is een groot succes”, vertelt Ad. “We willen deze sportdag verder uitzetten bij de andere tienerwerken. Uiteindelijk is het dan de bedoeling dat ieder tienerwerk op dezelfde dag zijn sportdag heeft in de Nationale Sportweek.” Naast de spooktocht en de sportdag hebben de tienerwerken ook één gezamenlijke website: www.tienerwerklaarbeek.nl. Vanuit deze website kun je verder klikken, zodat je naar de website van Yammas, Cendra, De Boemerang of &RG Teens gaat.

Toekomst

“Het is niet de bedoeling dat het één grote vereniging wordt”, vertelt Xandieme. “Ieder tienerwerk behoudt zijn identiteit. Het is natuurlijk alleen maar goed als we elkaar kunnen versterken op sommige vlakken. Daar worden alle tienerwerken beter van.” Zowel Xandieme als Ad de Hoon zijn het met elkaar eens dat de samenwerking tussen de tienerwerken en met ViERBINDEN super is.