Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Tonny van Alem

NULL

Koninklijke onderscheiding voor Tonny van Alem


Aarle-Rixtel – Op de parkeerplaats van Tennisvereniging LTV De Hut in Aarle-Rixtel is het zaterdagavond druk. Niet alleen viert de club hun 50-jarige jubileum, ook zal het een speciale dag worden voor vrijwilliger Tonny van Alem. Familie, het voltallige college en zelfs De Rode Schut staan klaar om hem te verrassen. Na 36 jaar actief te zijn als vrijwilliger, verdient Tonny een Koninklijke onderscheiding.

Vrijwilligerswerk
In een stoet lopen de belanghebbenden de banen van de tennisvereniging op. Burgemeester Hans Ubachs krijgt een microfoon toegereikt en roept daarmee Tonny en zijn vrouw Francien naar voren. Een gezellige drukte op de club is inmiddels veranderd in een stille massa. Vol lof wordt er gesproken over al het vrijwilligerswerk dat Tonny op zijn naam heeft staan. Zo is hij sinds 1991 bestuurslid bij LTV de Hut. Hier neemt hij voornamelijk de kantinetaken en het onderhoud van de banen op zich. Daar eindigt het lijstje van de burgemeester nog lang niet. Van het betalen van de leveranciers tot het schoon houden van de friteuse, Tonny doet het allemaal.

Naast zijn werkzaamheden bij de tennisclub is Tonny sinds 1978 lid van de Vogelvereniging in Laarbeek. Vijftien jaar lang is hij hier secretaris voor geweest en heeft zich altijd graag bezig mogen houden met de vogeltentoonstellingen. Dit alles bij elkaar heeft ertoe geleid dat Tonny benoemd is als Lid van de Oranje Nassau.

De burgemeester vervolgt zijn toespraak: “Jij bent één van die stille vrijwilligers, die er toch altijd is.” Op deze opmerking wordt flink gelachen door het publiek, want stil lijkt Tonny niet vaak te zijn. Voordat het formele gedeelte van de avond begint - het opspelden van de onderscheiding - wordt Tonny's vrouw bedankt. “Francien had kunnen roepen: ‘Ben je nou alweer weg, Tonny’, maar dat deed ze niet”, vertelt Hans Ubachs dankbaar.

Verrast
Een lange rij van mensen vult de tennisbaan. Iedereen wil Tonny feliciteren. De bossen bloemen worden flink uitgedeeld en de muziek springt weer aan. De Rode Schut, waar Tonny ook bij betrokken is als voorzitter van de Commissie Jeugd, hoor je op de achtergrond aankomen. Het geluid komt steeds dichterbij, waarop ook zij op de tennisbaan aanwezig zijn. Tonny was flink verrast en ook Francien wist het pas een uur van tevoren. Hier konden zij samen van nagenieten toen ook het jubileum weer verder gevierd werd.