Afbeelding

Vrijwilligerspenning voor Martien van den Heuvel

NULL

Vrijwilligerspenning voor Martien van den Heuvel


Mariahout – De afsluiting van het seizoen voor alle vrijwilligers van Openluchttheater Mariahout vond zondagmiddag plaats. Martien van den Heuvel uit Mariahout werd hierbij in het zonnetje gezet. Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als vrijwilliger van het theater kreeg hij van wethouder Greet Buter de Vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek opgespeld.

Ontwikkeling theater
In 1965 werd de Stichting Openluchttheater Mariahout opgericht. Hiermee werd de professionalisering van het in 1946 geopende openluchttheater een feit. Martien van den Heuvel nam, samen met enkele anderen, het initiatief en zette de schouders onder de heroprichting van het in het slop geraakte theater. Jong en ambitieus bouwden de initiatiefnemers jaar na jaar aan de organisatie en exploitatie van het natuurtheater. Ze lieten dat uitgroeien tot wat het nu is: een theater dat een prominente plaats inneemt onder de Brabantse openluchttheaters, maar ook landelijk gezien zich goed kan meten met andere openluchttheater buiten de provinciegrenzen.

Activiteiten

Met onafgebroken ijver en inzet offerde Martien langdurig veel van zijn vrije tijd op om te zorgen voor een goedlopend openluchttheater in het mooie park achter de kerk in Mariahout. Tot 2006 spande Martien zich met enthousiasme in voor dit theater in de functie van secretaris. Naast de zeer tijdrovende secretariaatswerkzaamheden heeft hij als vrijwilliger ook allerlei andere werkzaamheden voor het openluchttheater verricht. Zo was hij altijd zeer actief bij de kaartverkoop en als hulp bij de horeca. Bij de voorstellingen deed hij er alles aan om de bezoekers met een tevreden gevoel naar huis te laten gaan. Jarenlang nam hij in de zomermaanden zelfs vakantiedagen op voor de kindervoorstellingen en zorgde hij als brigadier ervoor dat na afloop van de voorstellingen de vele kinderen, soms tegen de 1000, veilig over konden steken.

Toneelvereniging
Ruim 40 jaar geleden spande Martien zich ook met enkele anderen in voor het krijgen van een eigen ‘thuisclub’. Dit leidde tot de oprichting van Toneelvereniging Mariahout. Een groep theatermakers van eigen bodem, die is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging.

Actief
Nog steeds maakt Martien zich verdienstelijk als vrijwilliger bij de kaartcontrole, vaak samen met een jeugdvrijwilliger of maatschappelijke stagiaire. Bovendien springt hij zo nodig in bij de kassa, de muntverkoop, het paviljoen en horeca, alsmede bij de ontvangst van artiesten en gasten.

Na vijftig seizoenen, werd het hoog tijd om Martien te verrassen met een zeer verdienstelijke vrijwilligerspenning. Vol trots kreeg hij deze afgelopen zondag opgespeld.