Afbeelding

Regionale actie op touw voor behoud Caf

NULL

Regionale actie op touw voor behoud Café van de Burgt



Beek en Donk - Het via de lokale media naar buiten gebrachte voornemen van uitbater Dave van de Burgt van café van de Burgt om het horecavak te verlaten, heeft een golf van reacties teweeg gebracht. Inmiddels is er een actiecomité in beweging gekomen om de inspanningen voor het behoud van het café aan het Heuvelplein te kanaliseren. Volgens het Gezicht van dit actiecomité kan Dave wel denken dat het gras bij de buren groener is, maar uiteindelijk is het nergens in de wereld zo goed als hier in het dorp; “Hoogste tijd om dat voor eens en voor altijd duidelijk te maken.”


Het actiecomité heeft afgelopen week contact opgenomen met de diverse initiatiefnemers van spontane hulpacties. Op dit moment wordt gedacht aan de organisatie van een gezamenlijke avond waarbij, met medewerking van lokale en regionale media, middelen worden geworven om een mogelijke overname af te kunnen wenden. Het comité meent dat Dave, gezien zijn laconieke reactie op een eerder financieel bod, uiteindelijk met harde pecunia overtuigd zal moeten worden. “Morele steunbetuigingen om hem te behouden voor het café hebben tot nu toe nog maar weinig indruk op hem gemaakt. “Anders zou hij er nooit met de eerste de beste goed bemiddelde boerin tussenuit geknepen zijn”, aldus het Gezicht.

Save the Dave
De eerste georganiseerde actie komt uit de koker van Beweging Op d’n Tocht. Met de ultiem charitatieve oproep ‘Save the Dave’, gaat men diverse spontane lokale en landelijke initiatieven de mogelijkheid bieden het podium te betreden in het bedreigde café. Naast een grote sponsenloop en dito loterij zijn er plannen voor een ongeëvenaard spektakel onder de titel Benefrietconcert. Inmiddels hebben diverse leden van Nummerke 3 zich aangemeld om hun intellectuele en (iets mindere) muzikale talenten belangeloos in te zetten. Ook de achterban van het jongste orkest Stoudt en de ouderen van de vroegtijdig overleden Hofkapel willen graag hun beste beentje voor zetten. Om dit te kunnen faciliteren wordt er een alcohol-vrije zone ingericht en een rollator-vriendelijke toegang gebouwd.

Ook tegenvallers
Helaas moet het comité ook tegenvallers incasseren. De eerdere toezegging van de nieuwe exploitanten van cafetaria De Bumkes om hun culinaire kwaliteiten bij het Benefrietconcert belangeloos in te zetten is om fonetische redenen ingetrokken. Er worden nu pogingen ondernomen om andere lokale culinaire instituten en wereldkeukens te enthousiasmeren.

Aanmelden Save the Dave-acties
Het comité van Save the Dave staat open voor nieuwe initiatieven. Zelfs het idee van de immer goedgeluimde Omroep Kontakt DJ Mario voor de organisatie van een bierGlazen Huis oogst veel bijval. “De hele wereld is welkom om onze Dave te behouden”, aldus het Gezicht. “Zelf hebben wij de hele wereld al gezien, maar zonder thuis valt toch je basis weg. Vandaar roepen wij meerdere creatievelingen op om bij te dragen aan het behoud van onze collectieve thuishaven”.

?Foto: Dave tussen 2 actievoerders