John Heesakkers vertelt over zijn Janmiekeshoeve

NULL

John Heesakkers vertelt over zijn Janmiekeshoeve


Lieshout - In zaal De Koekoek vertellen John Heesakkers en zijn vrouw Angelique op 11 juni om 20.00 uur over hun bioboerderij ‘Janmiekeshoeve’. Het is een lezing van de drie heemkundekringen van Laarbeek, nu georganiseerd door ’t Hof van Liessent.


De Janmiekeshoeve is een oude boerderij aan de Hei in Mariahout. De beide bewoners vertellen over deze hoeve en over zichzelf. Daarbij laten zij oude kaarten, prenten en foto’s uit het familiealbum zien. De nadruk zal liggen op de historie, maar de huidige ontwikkelingen komen ook uitvoerig aan bod met onderwerpen als: de ligging in het landschap en het ontstaan van dat landschap; het gebruik van het landschap door de allereerste boeren daar. Verder vertellen zij over de Gemeint van Lieshout, de Boerdonkse Kampen en de ontginning van de woeste grond.

Dan komen de eigenaren aan de orde: zij vertellen over de geschiedenis van de hoeve. Vanaf 1486 is deze eigendom van particulieren. In 1645 staat de hoeve op de kaart afgebeeld en is de eigenaar bekend. Sinds 1781 is de boerderij eigendom van de familie van de huidige eigenaar John Heesakkers.

Tenslotte vertellen zij over de ontwikkeling van de huiskavel, over weiland en akkers, houtwallen, bos, de Janmiekesberg, de uitbreiding met jonge heideontginning, de recente uitbreiding en nieuwe landschapselementen, de Janmiekeshoeve anno 2015, wat de boerderij nu is en wat zij er doen. Kortom: een avond vol van actualiteit over een oude boerderij in Mariahout.