Bewaar tegen alcoholregels Laarbeek

NULL

Bewaar tegen alcoholregels Laarbeek


Laarbeek – Er komt een Laarbeek-breed bezwaar tegen de nieuwe alcoholregels voor evenementen dat de gemeente Laarbeek, met burgemeester Ronnes voorop, heeft ingevoerd. Dit initiatief is genomen door Beek en Donkenaren Wim Maas en Ronnie Tijssen. Heel veel organisaties krijgen te maken met de nieuwe regels, die bovenop de Nederlandse wetgeving van ‘geen alcohol onder 18 jaar’ komen, en hier nadelige gevolgen van gaan ondervinden. Namens zoveel mogelijk Laarbeekse organisaties willen beide heren een Laarbeek-breed gedragen bewaar maken bij de gemeente. Doel is om de nieuwe regels van tafel te krijgen.


Burgemeester Ronnes is van mening dat er tegenwoordig anders over alcohol wordt gedacht en dat de Nederlandse regels nog niet streng genoeg zijn. Daarom mag er, tijdens op kinderen gerichte evenementen en tijdens evenementen waarvan deelnemers een actieve (sport)activiteit wordt verwacht, niet eerder dan op z’n vroegst vanaf 16.00 uur alcohol worden geschonken. Een kwartier voor het einde van een evenement moet worden gestopt met de verstrekking van alcohol. Dit geldt in ieder geval voor avonden, maar mogelijk ook in andere gevallen. Voor alle andere evenementen geldt dat ten vroegste vanaf 12.00 uur alcohol mag worden geschonken.
De initiatiefnemers van het bezwaar hebben een aantal redenen waarom ze het niet eens zijn met de nieuwe regels. Zo vinden ze het typisch Nederlandse betuttelende regelgeving. Jeugd onder 18 mag al geen alcohol drinken en volwassenen kunnen heel goed zelf keuzes maken wat ze wel of niet drinken, zo denken zij. Verder vinden ze dat er met de nieuwe regels met verschillende maten wordt gemeten. Juist voor het allergrootste evenement van Laarbeek - WiSH Outdoor - wordt een uitzondering gemaakt. Vreemd als je bedenkt dat dit toch eigenlijk het allergrootste en beste voorbeeld zou kunnen zijn. Ook de burgemeester zelf is niet geloofwaardig. Tijdens het Drakenbootfestival in Helmond stond hij rond 13.30 uur met zijn teamgenoten doodleuk aan een glas bier gebrouwen in ons eigen Laarbeek. In dit geval is dan wel niet voor Sinterklaas gespeeld, maar hoe krom kun je eigen beleid toepassen en zelf als slecht voorbeeld dienen? Ook vrezen Wim en Ronnie dat diverse evenementen het loodje gaan leggen omdat er gewoonweg minder bezoekers gaan komen en de omzet van drankverkoop drastisch zal gaan dalen. Juist deze inkomsten zijn voor verreweg de meeste evenementen de belangrijkste inkomstenbron. Daarbij komt nog dat er nu al horecaondernemers zijn die zeggen waarschijnlijk te stoppen met medewerking verlenen aan de kleinere evenementen omdat daar niets meer te verdienen is of dat er in bepaalde gevallen zelfs geld bij moet. Niet alleen voor de verenigingen die iets organiseren maar ook voor de horeca heeft het dan ook -opnieuw- nadelige gevolgen. Al jaren gaat het niet zo goed met de horeca en juist de extra inkomsten uit de vele evenementen zijn een welkome en belangrijke aanvulling voor velen van hen.
De beide initiatiefnemers willen daarom een Laarbeek-breed gedragen bezwaar indienen bij het gemeentebestuur van Laarbeek. Ze roepen alle vrijwilligersorganisaties en horecaondernemers op, die dit initiatief steunen, zich zo snel mogelijk te melden. Dit kan middels een e-mail naar: rtl@outlook.com. Het bezwaar wordt vervolgens ingediend namens hen die zich hebben aangemeld.