Nieuw beleid gemeente: alcoholmatiging bij evenementen

NULL

Nieuw beleid gemeente: alcoholmatiging bij evenementen 


Laarbeek – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de schenktijden van alcohol bij evenementen in te korten. Burgemeester Frans Ronnes geeft aan dat de gemeente wil dat mensen bewust nadenken over de consumptie van alcohol. 

Alcohol en sport en alcohol en jeugd gaan in deze benadering volgens de gemeente niet samen. Zij hebben daarom besloten dat (sport)evenementen voor kinderen of jeugd geen toestemming krijgen om voor 16.00 uur alcohol te schenken. Daarnaast krijgen deze evenementen in het algemeen ’s ochtends geen en ’s avonds tot minder laat een ontheffing voor het schenken van alcohol. Ronnes: “Als een ontheffing enige tijd voor het einde van een evenementen eindigt, zorgt dat doorgaans voor een langzame afloop van de activiteiten en een geleidelijk vertrek van de bezoekers.” Op enkele uitzonderingen na, eindigen ontheffingen voor evenementen die buiten of in een tent worden georganiseerd uiterlijk om middernacht. In de avonden van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag kan daar maximaal 1 uur aan toegevoegd worden. Er mag tot een kwartier voor sluitingstijd alcohol geschonken worden. 

Voor evenementen die niet sport gerelateerd zijn of waar geen jeugd bij is betrokken, mag alcohol op zijn vroegst niet vanaf 16.00 uur, maar vanaf 12.00 uur geschonken worden. 

Uitzondering
“Natuurlijk maken we uitzonderingen”, vertelt Ronnes. “Dit is algemeen beleid. We begrijpen dat dit niet voor ieder evenement mogelijk is. We zijn juist blij met wat er georganiseerd wordt in de gemeenschap en dat willen we niet tegenwerken.” Op dit moment vinden er veel evenementen plaats. “We zijn zo eerst in gesprek geweest met Color Fun! Ook hebben we onder andere al gesproken met de organisatie van het Bedovo beachvolleybaltoernooi en met de KPJ over de Scholen- en Dorpszeskamp. Hier hebben we ook concessies gedaan. Dat doen we met WiSH Outdoor bijvoorbeeld ook.”

Ronnes benadrukt niet tegen alcoholconsumptie te zijn. “Er mag gerust alcohol worden gedronken, maar we mogen mensen wel bewust maken van het feit dat alcohol slecht voor je is. Daarom hebben wij als gemeente voor dit nieuwe beleid gekozen.” 

Bezwaar
De interim-burgemeester geeft aan geen problemen hiermee te verwachten. Toch is niet iedereen even blij met dit alcoholbeleid. Zo is onder andere in deze krant een lezerspodium te lezen van twee inwoners, die diverse evenementen organiseren, en bezwaar gaan maken tegen dit beleid.