Afbeelding

Ludieke opening Waterpoortroute

NULL

Ludieke opening Waterpoortroute


Beek en Donk – Als een van de laatste activiteiten van Juni Watermaand 2015 verrichtte wethouder Joan Briels afgelopen zondagochtend, met behulp van enkele Outdoor medewerkers en leden van kindercircus Jacona, de opening van de Waterpoortroute bij Outdoor Laarbeek te Beek en Donk. Deze nieuwe fietsroute kwam tot stand door samenwerking van fietsvereniging TSC Aan de Wielen uit Aarle-Rixtel, de gemeenten Laarbeek en Helmond, Waterschap Aa en Maas, Outdoor Laarbeek en Brabantse Kluis.


Het ontstaan
Het idee van een nieuwe fietsroute was door Rini Daniëls van TSC Aan de Wielen aangedragen tijdens een bijeenkomst van de gemeente Laarbeek waarbij verenigingen ideeën konden indienen voor de Juni Watermaand. Gemeente Laarbeek was meteen enthousiast over dit idee. Toeristisch medewerkster Nikol van de Goor legt uit: “We hadden al een fietsroute maar deze was verouderd. Rini wilde de route graag optimaliseren. Dit was ook de wens van het Waterschap.” Ardi Crooijmans van Outdoor Laarbeek, ook aanwezig op de Watermaand bijeenkomst, wilde graag aansluiten bij het idee van de nieuwe fietsroute: “Wij wilden tijdens de Juni Watermaand graag iets doen. De opening van de Waterpoortroute leek ons een leuk evenement om mee te organiseren.”

Educatief
Het resultaat is een nieuwe bewegwijzerde fietsroute van 30 en 39 kilometer die leidt langs kanalen, poelen en vennen. Rini Daniëls heeft de route uitgezet: “Zoveel mogelijk door mooie natuur en natuurlijk door alle vier de kernen van Laarbeek en Helmond.” Nikol voegt toe: “De Waterpoortroute heeft ook een educatief karakter. Naast de route staan op grote borden diverse weetjes over water onder de grond en de historie van de kanalen. De input hiervoor kregen we van het Waterschap. Vandaag kunnen mensen, vanwege de opening, de route fietsen met een consumptiekaart. Ze kunnen dan op verschillende plaatsen langs de route iets eten of drinken.”

Opening
Wethouder Joan Briels heet om 11.00 uur iedereen van harte welkom. Hij is blij met de goede samenwerking tussen de verschillende instanties en feliciteert hen met het prachtige resultaat. Daarna overhandigt de wethouder Waterpoortbordjes aan de afgevaardigden van de deelnemende instanties.

Het laatste bordje wordt gebruikt voor de officiële ludieke opening. Eerst gaat het met enkele Outdoor medewerkers vier meter de hoogte in om daar, per rolstoel, een outdoor-parcours af te leggen. Vervolgens, na een steile ‘Abseiling’, wordt het bord overhandigd aan een lid van kindercircus Jacona uit Helmond die door een paar enorme stelten hoog boven iedereen uittorent. Nadat haar drie collega’s een sprankelende act met diverse eenwielige fietsen hebben uitgevoerd gaat de steltloopster met grote passen, gevolgd door alle genodigden en overig publiek, naar de ingang van het outdoor-terrein om daar het betreffende bord hoog in de boom te hangen. Daarmee is de Waterpoortroute officieel geopend.

De Waterpoortkaart, die bestaat uit een overzichtelijke routekaart en diverse ‘waterweetjes’, is te verkrijgen in het gemeentehuis en bij de VVV.


Foto: Opening rondje waterpoortroute