Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Wat valt er te verwachten op politiek vlak in 2024?

Politiek

Laarbeek - Het politieke jaar 2023 werd donderdag 21 december afgesloten met de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar. Lang tijd om te genieten van het kerstreces hebben de raadsleden en wethouders niet. 2024 vraagt, politiek gezien, vanaf de eerste dag om aandacht.

2024 zal vooral in het teken staan van het afscheid van burgemeester Frank van der Meijden, en de komst van zijn opvolger. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 is de vertrouwenscommissie samengesteld, met daarin onder meer een vertegenwoordiger van elke in de gemeenteraad aanwezige partij. Deze vertrouwenscommissie zal het hele proces naar de komst van een nieuwe burgemeester gaan begeleiden. Te beginnen met het opstellen van een profielschets voor een (zeer waarschijnlijke) waarnemer en aansluitend een profielschets van de opvolger van Van der Meijden.

Die zal op zijn beurt nog twee raadsvergaderingen leiden. De laatste reguliere op donderdag 1 februari. Op dinsdag 6 februari zal, in het Dorpshuis in Lieshout, tijdens een buitengewone raadsvergadering, het officiële afscheid volgen van Van der Meijden. De zoektocht naar zijn vaste opvolger gaat dan ook beginnen. De door de raad opgestelde profielschets zal worden overhandigd aan commissaris van de Koning Ina Adema, waarna de vacature zal worden opengesteld en het hele sollicitatieproces gaat beginnen. De verwachting is dat ergens in het najaar bekend zal worden wie de opvolger van Van der Meijden zal worden.

Op de winkel passen?
Tot die tijd zullen wethouder Joan Briels, Monika Slaets en Ron van den Berkmortel (samen met de waarnemend burgemeester) op de Laarbeekse winkel passen. Hoewel, op de winkel passen is natuurlijk niet juist. Want ook in 2024 zullen er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, in het belang van Laarbeek. Politiek is namelijk lang niet altijd zwart/wit. Compromissen moeten gesloten worden en er wordt altijd gekeken naar het algemene plaatje, dat mogelijk niet voor iedereen gunstig uit zal vallen. Dat dit weerstand zal oproepen van inwoners is een logisch gevolg, maar iedereen tevreden houden, dat zal nooit lukken... Helaas.

Wat te denken van de centrumontwikkeling Lieshout? Een proces dat al sinds 2017 loopt, maar steeds dichterbij een beslissende stemming komt. Zal dat er in 2024 komen? Normaal gesproken wel als het gaat om woningbouw (en de komst van een grand café) op de locatie waar nu onder meer het oude Rabobank-pand staat. Het besluit over de komst van een supermarkt op Dorpsstraat 1-3 en de herbestemming van de huidige supermarktlocatie kan zomaar in een stroomversnelling raken, maar kan ook langer duren. Daarom heeft de gemeente deze twee zaken niet langer aan elkaar verbonden aan zou een besluit over woningbouw verwacht mogen worden.

Schreeuw om woningen
Woningbouw wordt sowieso (wederom) een hot item in 2024. De schreeuw om woningen is er al langer. Plannen liggen er genoeg. Vergevorderde plannen liggen er ook voldoende. Maar door diverse oorzaken duurt het langer voordat daadwerkelijk de schop in de grond raakt. Onder meer door onvoorziene omstandigheden zoals de steenuil die de bouw van woningen in Hoge Regt in Beek en Donk enorm vertraagt. Maar ook rechtszaken van bezwaarmakers tegen bouwplannen zorgen voor enorme vertraging (zoals bij woningbouw op de hoek Mgr. Verhagenstraat/Bosscheweg in Beek en Donk). En bij andere projecten, zoals de Klokkengieterij in Aarle-Rixtel liggen de plannen er wel, maar is het wachten op volgende stappen van de ontwikkelaar. Niet overal ligt direct een rol voor de gemeente, of ligt vertraging buiten de macht van de gemeente.

Huisvesting arbeidsmigranten
Waar de gemeente wel wat over te zeggen heeft, is de huisvesting van arbeidsmigranten. Een onderwerp dat ook al jaren op de politieke agenda staat. Zo nu en dan komen plannen van werkgevers om arbeidsmigranten bij hun eigen onderneming te huisvesten op de agenda van de gemeenteraad. Nieuw is het plan dat onlangs werd gepresenteerd aan omwonenden voor de bouw van 75 wooneenheden (voor 150 arbeidsmigranten) aan de Rijakkerweg in Beek en Donk. Dit plan zal in 2024 voor het eerst op de agenda van de gemeenteraad komen. Dat er plekken voor arbeidsmigranten moeten komen in Laarbeek, is duidelijk. Aan de gemeenteraad om te bepalen of dit een goede uitkomst is.

Komend jaar zal er ook een besluit moeten worden genomen over de plannen voor de voormalige wok in Mariahout. Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen momenteel hun plannen (voor appartementen én de beoogde dagwinkel) indienen. Daarna zal de gemeente kijken welk plan de meeste potentie heeft en of Mariahout na het vertrek van de Jumbo ook weer een dagwinkel kan krijgen. 

Kunstgras Sparta’25
Een ander onderwerp dat, ook door de andere voetbalverenigingen, met grote belangstelling zal worden gevolgd, is het besluit over een kunstgrasveld voor Sparta’25. De voetbalclub heeft nog enkele vragen over het laatste voorstel, maar het bestuur heeft van de leden groen licht gekregen. De gemeenteraad zal uiteindelijk het finale oordeel vellen over het wel of niet beschikbaar stellen van geld voor de aanleg van het eerste kunstgrasveld in Laarbeek.

In 2024 zal, naar alle waarschijnlijkheid, de gemeenteraad ook een oordeel gaan vellen over de toekomst van ‘zwemmen in Laarbeek’. Momenteel wordt door de gemeente een visie opgesteld over dit onderwerp. Welke taak is er namelijk voor Laarbeek zelf weggelegd? Het zwembad is particulier eigendom en door de eigenaren is aangegeven dat het verouderd is. Moet de gemeente jaarlijks een x-bedrag bijdragen om de toekomst van een nieuw zwembad te garanderen? Moet er in Laarbeek wel een zwembad zijn? Vragen waarop in 2024 een antwoord moet komen. Net zoals dat er antwoorden gaan komen over ‘Eyckenlust’. Dit was in 2023 voor sommigen al een heet hangijzer. Er ligt een “unieke mogelijkheid om de historische verbindingen tussen Eyckenlust en het dorp Beek en Donk te herstellen”, werd in een raadsvergadering dit jaar al gezegd. Maar de vraag is eigenlijk, wat heeft (een meerderheid van) de gemeenteraad ervoor over? 

Bereikbaarheid Laarbeek
En dan heb je nog de bereikbaarheid van Laarbeek. Komt er eindelijk schot in de zaak rondom de problemen bij de Beekse brug? Een mogelijk oplossing heeft ook weer verband met Eyckenlust (het verleggen van de afslag naar de Bosscheweg). Maar daarbij moet Laarbeek vooral wachten op de provincie. Net zoals de komst van en rotonde bij de Deense Hoek in Lieshout. De plannen liggen er, het geld is gereserveerd, maar ook daar heeft de provincie de leiding.  

Wellicht als Ina Adema in het begin van het jaar naar het gemeentehuis komt om de profielschets voor de nieuwe burgemeester in ontvangst te nemen, dat ze dan ook al goed nieuws heeft over een van deze onderwerpen. Dat zou het (politieke) jaar 2024 een enorme kickstart geven.