Archieffoto
Archieffoto

Seniorenvereniging Beek en Donk op excursie naar Champignonkwekerij

Senioren

Beek en Donk - De excursie-werkgroep van Seniorenvereniging Beek en Donk organiseert op dinsdag 21 juni een bezoek aan Champignonkwekerij Gemert B.V. Deze kwekerij bestaat al ruim 35 jaar. 

In 1986 startten Hans en Maria van den Boomen hun bedrijf aan de Beeksedijk 10 in Gemert. Eind 2017 is zoon Pieter van den Boomen mede-eigenaar geworden. Sinds de start van het bedrijf zijn er enorme ontwikkelingen en vernieuwingen doorgevoerd. Begonnen op een teeltoppervlakte van ongeveer 1000 m2, waar de champignons handmatig werden geoogst, is de kwekerij in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 30.000 m2 teeltoppervlakte. Wekelijks worden er nu ruim 200.000 kilo champignons mechanisch geoogst.

Niet alleen de manier van oogsten heeft grote ontwikkelingen doorgemaakt, maar ook de wijze van telen is niet meer te vergelijken met die van de beginjaren. 90% van de energie die nodig is voor de teelt wordt vandaag de dag verkregen uit de ruim 6000 zonnepanelen op de daken van de kwekerij. Ook maakt het bedrijf duurzame warmte van de compost (champost)die overblijft na het oogsten van de champignons. Met het telen op eigen warmtestromen en het verwerken van restafval op het bedrijf, Upcycling genaamd, is het bedrijf onderweg naar een energie-neutrale teelt. Deze manier van telen heeft al veel belangstelling getrokken van vakgenoten, maar ook politici uit de regio, de landelijke politiek en uit het buitenland kwamen naar Gemert om Upcycling in werking te zien.

Wie alle ontwikkelingen in deze kwekerij met eigen ogen wil aanschouwen kan zich opgeven voor deelname aan de excursie. De excursie vindt plaats op 21 juni om 9.45 uur. In een tijdsbestek van ongeveer twee uur wordt u ontvangen door gastvrouw Maria van den Boomen. Na de koffie geeft zij aan de hand van filmbeelden uitleg over de organisatie en werkwijze van het bedrijf. Daarna volgt een rondleiding en aansluitend is er tijd voor een vragenrondje. Bij vertrek ontvangen alle deelnemers een passende attentie. Aanmelden voor deze excursie kan tot en met 11 juni, via het opgaveformulier dat men vindt in het magazine voor leden van Seniorenvereniging Beek en Donk, Bedonkske nr.6, van 30 mei 2022.