Afbeelding
Foto: Mark Barten

‘Veilig op de fiets dag’ voor Laarbeekse senioren

Senioren

Laarbeek - Op deze vraag zullen veel senioren antwoorden ‘ja, natuurlijk’ of: ‘ik denk het wel’. In Nederland bezit 84,6% van de bevolking een fiets, Nederland is dus een echt fietsland. Maar waar veel gefietst wordt, bestaat ook het risico op meer fietsongelukken. Daarom organiseren de Seniorenverenigingen van Laarbeek, In samenwerking met LEVgroep Laarbeek en Laarbeek Actief, een ‘Veilig op de fiets dag’ voor alle senioren van Laarbeek.

Afgelopen jaar belandden er 88.000 mensen door een fietsongeval op de eerste hulp. Een kwart verongelukt zonder botsing; ze vallen met de fiets door een verkeerde stuurbeweging, slecht wegdek, gladheid of een voet tussen de spaken. Gevolgen van een valpartij kunnen zijn: botbreuken aan de heup, schouder, pols of elleboog, maar ook hersenletsel en ernstige kneuzingen. 50+ers hebben vaker een fietsongeluk en omdat ze lichamelijk kwetsbaar zijn heeft zo’n ongeluk ook grotere gevolgen. 

Met een elektrische fiets is het valgevaar groter dan met een gewone fiets, mede omdat een elektrische fiets zwaarder is en men bij stilstand makkelijker valt. Veelgehoorde oorzaken zijn verder verkeerd remmen, tegen de stoeprand rijden, schrikken van andere fietsers, omkijken vanwege geluid e.d. Ook de snelheid waarmee je rijdt kan een rol spelen, zeker in relatie tot de andere verkeersdeelnemers.

De ‘Veilig op de fiets dag’ vindt plaats op donderdag 18 april bij De Dreef in Aarle-Rixtel voor alle 50+ inwoners van Laarbeek die graag gezond en vitaal op de fiets willen blijven. Start om 13.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Er komen diverse onderdelen aan bod zoals: theorie, techniek, parcours en een fiets route van max 15 km (hebt u een helm dan deze graag opzetten). Wie zelf een elektrische fiets heeft kan hierop fietsen; wie dat niet heeft en het wil proberen, kan dit bij het aanmelden doorgeven, zodat er een fiets geregeld kan worden. De kosten zijn €10,00 en dit is inclusief twee consumptiebonnen. Aanmelden kan voor 31 maart per mail naar seniorenvereningingbeekendonk@gmail.com of bij de inloop van uw vereniging. Hierbij vermelden: naam, adres, telefoon en e-mailadres (indien beschikbaar) en beschikbaarheid elektrische fiets. De betaling kan vooraf bij de inloop of u kunt het bedrag overmaken op rekeningnummer: NL92RABO0112 0961 58 o.v.v. Veilig op de E-bike met uw naam.