Tommy Wetzel te midden van zijn behaalde eremetaal
Tommy Wetzel te midden van zijn behaalde eremetaal

Tommy Wetzel koerst op Tokyo 2020

Sportnieuws

Beek en Donk - Naast het sporten werd in Rio de Janeiro door het IOC (Internationaal Olympisch Comité) vergaderd over de volgende Olympische spelen in Tokyo 2020. De Internationale Karatebond heeft de afgelopen 8 jaar gelobbyd om als Olympische sport te worden gevestigd. Op 6 augustus 2016 viel in Rio de definitieve beslissing; karate is vanaf nu gevestigd als Olympische sport met voor het eerst deelname in Tokyo. Beek en Donkenaar Tommy Wetzel is er content mee.

Binnenkomend bij de familie Wetzel stuit je meteen op een grote karatemat die midden in de kamer ligt. "Dat komt omdat we nog geen meubels hebben voor die kamer, lacht vader Patrick Wetzel. Zodra die er zijn, verdwijnt de mat naar de trainingsruimte". Het is al direct duidelijk dat het hele gezin Tommy steunt bij het beoefenen van zijn sport. Tommy heeft zich ten doel gesteld om in Tokyo op de Olympische karatemat te staan als vertegenwoordiger voor Nederland in de klasse +84kg.

"De plakboeken van oma waren het begin"

We gaan even terug naar het begin, hoe ben je met karate begonnen?

"Ik ben begonnen met turnen, en heb even gevoetbald maar dat waren geen van beiden de sporten die ik wilde blijven doen. Daarna heb ik een periode niet gesport omdat ik zoekende was naar wat ik wilde."

Wanneer ben je dan begonnen met karate? 

"Mijn oma liet mij bij elk bezoek de plakboeken zien die zij heeft van de karatewedstrijden die mijn vader ooit deed. Toen ik daarna samen met mijn vader de film Karate Kid heb gekeken, dacht ik: dat is misschien ook wel mijn sport. Ik was toen twaalf jaar." In Beek en Donk was geen echte karatevereniging. Vader Patrick zocht contact met de Karate Bond Nederland en kwam zodoende terecht bij een door de bond erkende karateschool in Eindhoven. Daar werd de basis gelegd voor de karate carrière van Tommy. In Eindhoven werd vooral kata beoefend, waarmee de techniek en de basiskennis optimaal getraind worden. Het Kumite (wedstrijden) vond Tommy echter leuker en er werd gezocht naar een school die beter bij die wensen aansloot. Bij Fudoshin in Roermond vond Tommy wat hij wilde en daar traint hij met veel plezier en inzet twee keer in de week. Patrick, die het vervoer naar de trainingen voor zijn rekening neemt, vertelt: "meestal train ik mee met de groep. De techniek en behendigheid heb ik nog wel, maar op kracht en conditie leg ik het af." Verder traint Tommy twee keer in de week conditie en kracht bij Lifestyle Laarbeek. Hij is opgenomen in de A-selectie van de Karata Bond, die een keer in de week centraal trainen in Leusden. Voor de training in Leusden verzorgt moeder Wetzel het vervoer.

Is dat niet vervelend om al die tijd daar te zitten?

"Nee hoor", zegt moeder. "Ik ga dan boodschappen doen in Leusden of Amersfoort, gaat dat ook gewoon door." In de weekenden zijn er wedstrijden en/of trainingskampen. Het leven van Tommy, zijn ouders en zusje staat zeven dagen van de week in het teken van de verdedigingssport. Tommy is in verschillende klassen kampioen geweest en heeft al een behoorlijk palmares opgebouwd aan toernooien waar hij medailles haalde, waaronder drie keer Nederlands Kampioen.

De bond betaalt de reiskosten voor trainingen en wedstrijden nu Tommy is opgenomen in de A-selectie. Verblijfkosten en kosten voor andere zaken komen voor rekening van zijn ouders, die niet alleen veel tijd, maar dus ook de nodige euro's investeren in de sport. Patrick: "ik ga met Tommy naar de wedstrijden. We zoeken ook samen de toernooien uit die we bezoeken bovenop de kwalificatietoernooien van de bond. Als eerste komen er nu toernooien in Luxemburg en Berlijn aan, waar Tommy een medaille moet halen om zich te kwalificeren voor mogelijke deelname aan het Europees Kampioenschap. Verder gaat hij naar Zweden, Venetië en Polen om vooral wedstrijdritme op te doen en met allerlei verschillende stijlen van karate geconfronteerd te worden en daarop te leren anticiperen."

Al met al een gevuld programma voor de 16-jarige HAVO scholier, die ook nog zijn lessen rondom zijn sport zo weet te plooien dat hij inmiddels het 5e leerjaar van de HAVO heeft bereikt op het Eindhovense Novalis college. "Een normale school, waar ze gelukkig wel 'sportminded' zijn en rekening houden met wedstrijden en trainingskampen waarvoor ik regelmatig weekenden weg ben", zegt Tommy.

De focus is er en het doel ook: Tommy Wetzel koerst op Olympische spelen Tokyo 2020.