Presentatie over energiebesparing tijdens burendag

zaterdag 23 september 2017 13:00 tot 16:00

De Regt van start met samen energie besparen

"Er valt nog veel energiewinst te halen"

Op veel daken in De Regt liggen al zonnepanelen, dankzij een succesvolle zonnepanelenactie van bewoners. De komende tijd willen zes van hen, Marja Engelen, Nannie de Greef, Marieke Terlouw, Wim Hijnen, Tiny Huijbers en Gert-Jan van Kesteren, samen met buurtgenoten een nieuwe impuls geven aan energiebesparing in de buurt. "We willen de energiebewustwording vergroten en zorgen voor voordeel, ook voor de minder kapitaalkrachtige bewoners." Op 23 september presenteren zij van 13:00 -16:00 uur in de tent van de Buurtvereniging op het Molenveld hoe je energie kunt besparen. Iedereen is welkom!

Veel woningen in De Regt zijn in de jaren zeventig en tachtig gebouwd. "Grotendeels voor de oliecrisis dus", zegt Wim Hijnen. "Hoewel veel woningen geïsoleerd zijn, was energiezuinig bouwen toen nog niet de norm. Er is nog veel te winnen met zonnepanelen, warmtepompen, maar ook met kleine maatregelen, zoals ledverlichting, duurzame en goed afgestelde apparaten en gewoon goed opletten. In ons deel van de wijk hebben we zelf zonnepanelen aangebracht. Goed voor het milieu en het heeft ook de saamhorigheid in de buurt vergroot. Dat willen we nu ook in de rest van de wijk proberen te bereiken."

Buurkracht helpt
Het team krijgt ondersteuning van Buurkracht. Al 215 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht heeft een speciale internetsite ontworpen voor de wijk: www.buurkracht.nl/de-regt. Daar vind je allerlei informatie over energiebesparing en activiteiten in de buurt. Huishoudens in De Regt die zich vóór 23 september aanmelden, krijgen op vertoon van hun bewijs van inschrijving (bijvoorbeeld een afdruk van de deelnamebevestiging) een gratis ledlamp. Dat zorgt meteen voor een kleine verlichting van de energierekening.

Burendag
Op Burendag, 23 september, is het team van 13:00 - 16:00 uur aanwezig in de tent van de Buurtvereniging op het Molenveld. Naast informatie over Buurtvereniging De Regt, wordt informatie gegeven over zaken als simpele besparingsmethoden, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Geïnteresseerden kunnen er terecht met hun vragen. Men kan ook een gratis individueel energiebesparingsadvies/energiescan aanvragen. Tevens wordt de belangstelling voor gezamenlijke inkoop van energiebesparingsmiddelen gepeild. De Buurtvereniging zorgt voor een drankje, er is een energiefiets en voor de kinderen een buikschuifbaan en een springkussen.

Blijf op de hoogte
De teamleden houden inwoners van De Regt graag op de hoogte van hun activiteiten. Gert-Jan: "op onze eigen buurtpagina, buurkracht.nl/de-regt, kondigen we acties en activiteiten aan. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Als deelnemer kun je met je slimme meter bovendien direct inzicht krijgen in je energieverbruik. Ook de Buurtvereniging gaat haar activiteiten op de website zetten. Reden genoeg om je aan te melden."

Meer informatie
Neem gerust contact op met het buurtteam via wimhijnen@gmail.com.

Locatie