reiswerk
reiswerk Carola Mokveld

Expositie Carola Mokveld: ‘Terug van weggeweest’

zaterdag 21 november 14:00 - 17:00

Carola Mokveld exposeert 31-10 t/m 22-11-2020 in ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk met een bijzondere serie werken die gemaakt zijn tijdens, of naar aanleiding van, haar reizen.

De titel ‘Terug van weggeweest’ verwijst daar naar. Maar heeft daarnaast nog een diepere betekenis. Het was 30 jaar gelden, dat Carola Mokveld ook hier exposeerde. ‘Terug van weggeweest’, lees je óók in de materialen die ze in haar werk gebruikt. Meestal materialen die zij onderweg vindt en in het werk een nieuwe betekenis geeft.

Dat de kunstenaar ‘het reizen’ breder ziet dan alleen het verplaatsen zal op deze expositie duidelijk zijn. Het reizen is voor haar een metafoor voor onze levensreis; iedereen zijn eigen weg te gaan, zijn eigen bagage te dragen. Voor de reisdoeken neemt de kunstenaar altijd wat materiaal mee. Ze borduurt onderweg lapjes aan elkaar, op vliegvelden, in bus of trein, en verwerkt motieven van de plek waar ze zich bevindt. Ook materialen die ze onderweg krijgt of tegenkomt worden in de lappen meegenomen. In haar atelier verwerkt ze het tot een geheel. Zowel de bagagewagentjes als de reizigers ontstaan vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden. Haar werk blijft een dialoog tussen het werk en haarzelf. Ze ontdekt nieuwe dingen over zichzelf. Ook anderen ‘herkennen hun reizen, of de metafoor van hun levensweg. Dat vind ik zo mooi.” www.oudraadhuis.nl