Koningschieten 2020. 3e van links Koning Kailey Gruijters
Koningschieten 2020. 3e van links Koning Kailey Gruijters Foto: Ben van Noordwijk

Koningsschieten bij de Blauwe Schut

zondag 20 augustus 2023 14:00 tot 19:00

Het Koningsschieten vindt al sinds de 14e eeuw plaats. Het schieten is eens in de 3 jaar op de zondag van het gildeweekend telkens het voorlaatste weekend van augustus. Alle Gildebroeders vanaf 18 jaar en die minstens 3 jaar lid zijn mogen mee schieten. Er wordt geschoten met een kogelgeweer op een houten vogel geplaatst op onze eigen schutsboom. Degene die het laatste stukje van de spil schiet mag zich voor een duur van 3 jaar Koning noemen. Hij krijgt dan het Koningsvest omgehangen en volgens tradities ingehuldigd.

Het St. Margarethagilde is altijd aanwezig bij het Koningsschieten. De schietdag zal zoals gewoonlijk beginnen met een Gildemis. Na de mis volgt de vernieuwing van de eed van trouw aan de wereldlijke en kerkelijke overheid. ’s Middags trekt het gezelschap naar de schutsboom. De persoon die de vogel naar beneden schiet mag zich dan de nieuwe Koning van het Onze Lieve Vrouwe Gilde noemen. Iemand die twee keer Koning schiet maakt kans op het Keizerschap. Nadat het laatste restje van de vogel naar beneden is gekomen gaat het bestuur in conclaaf en beslist dan of de gildebroeder / zuster een waardig iemand is om het Koningschap uit de dragen.

Daarna wordt de nieuwe Koning nog onder boom geïnstalleerd. De hoofdman wijst hem op de Koningsplichten en laat de Koning zijn handen wassen, waarna hij de Koningsmantel om krijgt en de eed moet afleggen. Pas dan mag de Koning over het op de grond gespreide vaandel gaan en brengen de vendeliers hem een vendelhulde. Tevens wordt er onder de boom ook het Koningsbier geschonken.

Tenslotte, is een Koning verplicht zich aan iedere Gildeactiviteit deel te nemen, Koningsbier te schenken tijdens de kermis en schenkt hij het Gilde een Koningsschild. Mocht een persoon 3x achtereen de vogel eraf schieten dan mag deze persoon zich Keizer noemen.

Dit huidige Koning is Kailey Gruijters dier zijn titel met hand en tand zal verdedigen.

Het gildeterrein aan de Hagelkruisweg is vanaf 14:00 uur open voor het publiek.

Locatie