Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

Publiekswandeling IVN Laarbeek langs Schevelingse Loop

zondag 18 februari 2024 10:00 tot 12:00

Op zondag 18 februari 2024 organiseert IVN Laarbeek een publiekswandeling die leidt langs en door het beekdal van de Schevelingse loop en die van de Goorloop. Deze wandeling start om 10.00 uur vanaf de Croyse Hoeve, Croylaan 9, 5735 PB Aarle-Rixtel en duurt tot ca. 12.00 uur. Gidsen zijn Ria Nooijen en Henk van Beek.

Deze beekdalen zijn in de laatste en voorlaatste ijstijd uitgesleten door grote smeltwaterstromen. Ze worden geflankeerd door hoge dekzandruggen. Door meandering en hoge waterstanden ontstond er breedte-erosie. Deze veroorzaakte scherpe steilranden, die nog zichtbaar zijn in het landschap. In de bodem van de oude landbouwgronden bij de Antoniushoeve, waar biologisch geteelde groenten worden verkocht, zitten nog vuursteentjes. Vroeger werden die gebruikt als schraper of mes. De mest uit de potstallen werd uitgestrooid over de ijzerrijke sedimenten van de beekdalen en vermengd met heideplaggen. Zo ontstond er een voedzame grond. Vanaf deze hooggelegen akkers daal je af naar het laaggelegen land langs de Schevelingse Loop. Eerst kom je door een bos van oude wilgen en eiken, daarna bereik je een groot proefveld van lisdodden. Daar wordt onderzoek gedaan door het waterschap en de agrarische school naar de biodiversiteit. Hier en daar zijn de oevers afgevlakt als drinkplaats voor dieren en zijn poelen aangelegd. Dit gebied is een pareltje in het landschap, waar veel waterdieren vóórkomen en waar de ijsvogel zich thuis voelt.

Stevige waterdichte schoenen of laarzen zijn meestal geen overbodige luxe. Een prettige wandeling!

0


Locatie