Het ESSO-tankstation in Beek en Donk werd tweemaal overvallen
Het ESSO-tankstation in Beek en Donk werd tweemaal overvallen Foto: Joost Duppen

Celstraffen voor overvallers die toesloegen in Laarbeek

112-berichten

Den Bosch/Laarbeek - Aan het eind van 2018 werden er in Laarbeek vier overvallen gepleegd. Cafetaria De Donck, ESSO-tankstation in Beek en Donk (twee keer) en cafetaria 't Smikkelhuukske in Aarle-Rixtel waren het slachtoffer. Het OM eiste medio februari tot tien jaar celstraf tegen de overvallers. De rechtbank in Den Bosch deed dinsdag 17 maart uitspraak.

Pizza
De politie rekende de groep in februari 2019 in toen zij na een overval een pizza bestelden. De telefoon die de overvallers gebruikten voor de bestelling werd afgeluisterd nadat de politie de eigenaar op camerabeelden had herkend. Toen het adres genoemd werd, kwam de politie direct in actie.

Jaren achter de tralies
De overvallers, een groep van vier Somaliers in de leeftijd van 20-22 jaar en afkomstig uit Helmond, Nuenen en Aarle-Rixtel, kregen celstraffen opgelegd door de Bossche rechtbank van zes jaar, vier en een half jaar, twee en een half jaar en 10 maanden. Dat was aanzienlijk lager dan de eis van het OM (tien, zeven, vijf en vier jaar).

Moeizaam proces
Met deze uitspraak komt er een einde aan een moeizaam proces. De officier van justitie noemde de verdachten (in februari) 'een nachtmerrie'. De overvallers bekenden alleen als er hard bewijs was. Als er geen overtuigend bewijs was gaven ze aan dat ze zelf onschuldig waren, en had de ander het gedaan. Ook gaven ze aan dat drugs hun gedrag hadden veroorzaakt. Eén van de overvallers, wie naar eigen zeggen lachgas had gebruikt voor de overvallen, vond dat hij geen schuld had, omdat hij niet toerekeningsvatbaar was: "Na lachgas ben ik heel iemand anders." Een ander gaf aan dat de drugs hem werden opgedrongen en dat ook hem niks verweten kon worden.

Emotionele schade
De getroffen winkeliers blijven achter met emotionele schade, maar daar hebben de daders geen enkel oog voor gehad, zo is te lezen in het vonnis. "Gelet op de brutaliteit waarmee te werk is gegaan, lijkt het erop alsof het voor de verdachten de normaalste zaak van de wereld is om dit soort overvallen te plegen."