Afbeelding
Foto: Martin Prick

Nacht van de Vleermuis bij IVN Laarbeek

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Tijdens de Nacht van de Vleermuis (zaterdag 29 augustus) houdt de Vleermuiswerkgroep van IVN Laarbeek vanaf 20.00 uur bij gebouw de Bimd te Aarle-Rixtel een excursie. Iedereen is welkom! Wegens de corona regels kunnen er maximaal 6 personen met een gids mee. Er zijn 3 gidsen. Ze starten op verschillende momenten: 20.00 uur, 20.15 uur en 20.30 uur. De startplek is dus bij de BIMD (IVN Laarbeek).

Eerst wordt een korte inleiding gegeven over de vleermuis met enkele wetenswaardigheden. Daarna gaan ze proberen vleermuizen te spotten nabij de Bimd en bij het kanaal. De 'Vleermuizenzoekkaart' is daarbij een handige hulp. Kijk hiervoor op www.zoogdiervereniging.nl.

Vleermuizen zijn het enige vliegende zoogdier wereldwijd en er komen ongeveer 1200 verschillende soorten vleermuizen voor. Ze komen overal voor uitgezonderd de poolgebieden. In Nederland zijn tot nu toe 21 verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Daarvan komen er 7 soorten algemeen voor, zoals de Rosse vleermuis, Dwergvleermuis, Watervleermuis en de Laatvlieger. De vleermuizen in Nederland zijn alle insecteneters en jagen in de schemer of in de nacht. Ze nemen dan het jagen op insecten over van de vogels zoals de zwaluwen. In de winter zoeken ze een koele plek op en houden daar een winterslaap. Er is nog veel meer te vertellen over vleermuizen. Dat zullen ze verder tijdens deze excursie doen .

Bijgaande foto is van Martin Prick en geeft het enthousiasme van het publiek voor deze excursie in een ander jaar goed weer. Vanwege corona zullen ze bij deze excursie wat meer afstand van elkaar moeten houden.