Sinterklaas en zijn pieten arriveren dit jaar niet per boot in Aarle-Rixtel
Sinterklaas en zijn pieten arriveren dit jaar niet per boot in Aarle-Rixtel Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Geen traditionele sinterklaasintochten in Laarbeek; wel roetveegpieten

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Volle kades met zingende kinderen die Sinterklaas welkom heten in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. Een jaarlijks terugkerend beeld, maar vanwege corona zat dat dit jaar niet zo zijn. De vier sinterklaascomités in Laarbeek zullen de goedheiligman dit jaar op een andere manier verwelkomen. Wat ook anders is, is dat er dit jaar in alle vier de dorpen roetveegpieten zijn die Sinterklaas en de zwarte pieten vergezellen. 

"Iedereen is zich bewust van de maatschappelijke discussie dat je niet kunt volharden in een zwarte piet. Vandaar dat zij gezamenlijk dit gebaar hebben gemaakt”, legt burgemeester Frank van der Meijden uit, mede namens de comités. "De gemeente gaat er uiteindelijk niet over, maar de comités laten zien ontvankelijk te zijn voor de maatschappelijke discussie. En hoeveel roetveegpieten er zullen zijn, of het drie kwart is of tien, daar gaat het niet zo zeer om. Dit is een eerste goede stap naar verandering.”

"Iedereen is zich bewust van de maatschappelijke discussie
dat je niet kunt volharden in een zwarte piet"

Ondanks het coronavirus zal Sinterklaas weldegelijk een bezoek brengen aan Laarbeek. Op de dag van de landelijke intocht, zaterdag 14 november, zal burgemeester Van der Meijden Sinterklaas later die middag ontvangen op het gemeentehuis. Dit zal gefilmd worden zodat het voor alle kinderen te zien is. Daarnaast brengt Sinterklaas ook aan elk dorp een bezoek. Niet op de manier zoals het altijd ging, maar volledig coronaproof.

In Lieshout en Mariahout maakt Sinterklaas een tocht door de dorpen en komt dus langs de huizen zodat mensen niet massaal bij elkaar hoeven te komen. In Aarle-Rixtel zal Sinterklaas niet met boot arriveren bij het kanaal, maar wel zal hij net als andere jaren in De Dreef de basisschoolkinderen ontvangen. Hierbij wordt gewerkt met tijdslots zodat alle kinderen Sinterklaas kunnen zien en het coronaproof is. Ook in Beek en Donk is dit het geval. Daar zal Sinterklaas in de buitenlucht op het parkeerterrein bij de Muldershof de kinderen ontvangen. "Dit zal allemaal strak geregeld worden en de gemeente heeft daarbij een ondersteunende rol”, geeft de burgemeester nog aan.

Op een later moment zal er meer bekend worden over de precieze details van de ontvangst van Sinterklaas in de verschillende dorpen.