Een groepsfoto van het Zeilkamp Laarbeek in 1976.
Een groepsfoto van het Zeilkamp Laarbeek in 1976. Foto:

Zeilkamp Laarbeek bestaat 50 jaar

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Dit jaar gaat Zeilkamp Laarbeek voor de 50ste keer naar het Holtus eiland in de Loosdrechtse Plassen. Een bijzonder jaar wat ze niet zomaar voorbij laten gaan.

In 1972 kwam pastor Tilman naar Aarle-Rixtel. Pastor Tilman organiseerde toentertijd al zeilkampen vanuit Eindhoven. Het organiseren van zeilkampen zette hij voort vanuit Aarle-Rixtel, waar hij veel jongens uit de omgeving wist te strikken voor deelname. Op het Holtus eiland leerde de jongens zeilen en maakte zij plezier. Sommigen dronken daar hun eerste biertje, gezellig aan de kampvuurplaats met een prachtig uitzicht over de Loosdrechtse Plassen. De avond werd afgesloten in de Ome Jan, waar iedereen uitrustte om de volgende dag weer nieuwe herinneringen te kunnen maken. Namen als Piet de Bouwvakker en Den Biek zullen de meeste zich nog wel kunnen herinneren. 

Ophalen van oude herinneringen
In de afgelopen 50 jaar zijn naar schatting zo’n 600 jongens uit Laarbeek op het Holtus Eiland geweest. Dat zijn tegelijkertijd ook 600 verschillende herinneringen. Dit jaar organiseert Stichting Zeilkamp Laarbeek een expositie in het Heemhuis. Aan de hand van foto’s en video’s blikken ze terug op de afgelopen 50 jaar van het Zeilkamp en halen ze oude herinneringen op met iedereen die ooit op het Holtus Eiland is geweest. Daarnaast wordt er een lezing gegeven over het ontstaan van het eiland en de belevenissen van de zeilkampen. Ter voorbereiding op deze expositie roepen zij iedereen op om zoveel mogelijk foto’s, video’s en/of verhalen over het zeilkamp of het Holtus eiland te delen. Deze kunt u delen met Wim van Dijk. Wim is per mail te bereiken via wim@dijkschilderwerk.nl of telefonisch via 06-53794753. De datum van de expositie is nog niet bekend. Houd hiervoor de lokale media in de gaten en kijk regelmatig op www.zeilkamplaarbeek.nl.

Reünie weekend
Wat is de beste plaats om dit 50 jarige bestaan te vieren? Precies, op het Holtus eiland zelf. Daarom nodigen zij iedereen die herinneringen heeft aan de zeilkampen óf aan het Holtus Eiland uit om deel te nemen aan het reünie-weekend van zaterdag 18 t/m zondag 19 juni. De mogelijkheid bestaat om een dagdeel te komen (18 juni, middag en begin van de avond) of om zelfs nog één keer te blijven slapen in de Ome Jan. Het reünie-weekend staat in het teken van herbeleving, plezier en zeilen. Verspreid dit bericht onder diegene met wie jij herinneringen hebt gemaakt op het Holtus eiland en strik hem of haar om deel te nemen aan de reünie. Aanmelden voor het reünie weekend kan op www.zeilkamplaarbeek.nl.

Zeilkamp Laarbeek 2022
Dit jaar staat het zeilkamp gepland van 20 t/m 27 augustus. Vanwege het 50-jarige bestaan belooft het wederom een onvergetelijk kamp te worden. De aanmeldingen stromen inmiddels binnen, maar er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ben jij een jongen van 12 jaar of ouder en heb jij je nog niet aangemeld voor het zeilkamp? Doe dat dan snel via https://www.zeilkamplaarbeek.nl/aanmelden/ en vergeet niet om jou vrienden mee te nemen.

De organisatie hoopt jullie in grote getalen te mogen ontvangen tijdens onze expositie en/of het reünie-weekend. Stichting Zeilkamp Laarbeek wil de komende jaren nog vele herinneringen blijven maken. Op naar het 100-jarige bestaan!

In 1978 bij de naamgeving eiland Holtus. Op de foto Wim van Dijk,
pastor Mundus Tilman en Pastor  Holtus (stichter van het Eiland)