Afbeelding

Gerard van Maasakkers met harmonie in Openluchttheater: ‘Magie’ als Gerard en Sint Caecilia samenvloeien

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - ‘Hee gaode mee’ is de titel van het concert dat Gerard van Maasakkers op zondagmiddag 26 juni om 14.30 uur in Openluchttheater Mariahout zal geven. Met een grote bijdrage van harmonie Sint Caecilia onder leiding van Johan Smeulders zal het een bijzondere ervaring worden.

Maandagavond. Rond het Dorpshuis in Lieshout klinken prachtige klanken. Sinds jaar en dag repeteert harmonie Sint Caecilia op deze plek. ‘Hier heuren ze thuis’; ze laten zelfs even de instrumenten los om de bekende regel uit Gerards liedje mee te zingen. Twee weken geleden repeteerde het orkest met de bekende Brabantse zanger. “Dan voltrekt zich iets magisch”, vertelt harmonielid Rob van Kaathoven. “De harmonie speelt prachtig, Gerard zingt ontzettend goed, maar de combinatie is geweldig. Gerard zei dat hij na het eerste nummer al kippenvel had.” Gerards warme stem, met een tongval die echt uit onze regio komt, ademt het Brabantse DNA. Hier heurt ie thuis.

Harmonie, fanfare en familiebanden
Gerard heeft niet voor niets wat met harmonieën en fanfares, want vanaf zijn vroege jeugd hoorde hij deze muziek. Als je dan hoort dat jonge dirigent Johan Smeulders de vierde generatie is die met de ‘Van Maasakkertjes’ werkt, ben je getuige van een bijzondere samenwerking. “Mijn overgrootvader Janus Smeulders was dirigent bij fanfare De Vooruitgang”, vertelt Johan. “Gerards vader speelde in dit orkest bugel.” Maar ook Johans grootvader Wout en vader Ad Smeulders kwamen de familie van Maasakkers muzikaal regelmatig tegen. “Alle stamhouders Smeulders zijn dirigent geworden”, lacht Johan, “en de vader van Gerard woonde bij mijn opa in de straat.” Nu mag de jongste generatie met Sint Caecilia laten horen hoe de samenwerking klinkt. Met Gerards band spelen ze heel wat nummers samen.

Aan de weg timmeren
Sint Caecilia heeft veel om naar uit te kijken. Op 25 juni zal de slagwerkgroep met Cesar Zuiderwijk in ‘t Anker optreden met de voorstelling ‘Sounds of drums’. De dag erna wederom een hoogtepunt met het concert met Gerard van Maasakkers in Openluchttheater Mariahout. Ook wordt met veel plezier toegeleefd naar 4 en 5 november. Dan zullen in sporthal ‘De Klumper’ weer Proms concerten gehouden worden. “Met een vette knipoog naar de Amsterdamse variant”, grapt Rob. “Het wordt een concert waar je niet rustig kunt blijven zitten, maar waar je lekker kunt swingen op Nederpop.” Eén ding is zeker. Tot in november zal er in het Dorpshuis nog veel muziek klinken. Harmonie Sint Caecilia timmert flink aan de weg.

Afbeelding