Afbeelding

Kookheld Wim Maas geeft bruikbare tips voor de kookduo’s van Het DorpsDiner

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - De organisatie van Het DorpsDiner ontvangt regelmatig signalen dat deelnemende kookduo’s zich aan het beraden zijn op het menu van 3 september. Antoon van Schaijk van de organisatie: “Het hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te zijn. Wat ons betreft is dat wat op het bord komt, min of meer een smakelijke bijzaak als omlijsting voor deze gezellige avond. Maar wij krijgen sterk de indruk dat sommige kookduo’s daar enigszins anders over denken. Deze willen graag hun kookkunsten laten proeven aan de gasten die bij hen aanschuiven en gaan een culinaire uitdaging niet uit de weg. Chapeau!”

Om de kookduo’s bij te staan in de voorbereiding voor deze avond delen lokale ‘Kookhelden’ nuttige Tips en Tricks. In deze eerste bijdrage geeft Wim Maas (wie kent hem niet?) tactische aanwijzingen, zodat je zelf als thuiskok toch relaxed van deze avond kunt genieten. Het geheim van Wim: Een goede voorbereiding is het halve werk. Onderstaand de handige aanwijzingen van lokale Kookheld Wim die jarenlang samen met Hannie succesvol restaurant De Hommel heeft geëxploiteerd:

Veel mensen vinden het leuk om te koken. Zolang het voor het eigen gezin is of voor een paar vrienden is het wel te doen. Als er met kerst ineens 10 personen aan tafel zitten, dan slaat bij een aantal mensen de paniek toe. Hoe krijg je alles op tijd en met de juiste temperatuur op tafel?
“Het geheim is, zoals we dit in de professionele keuken noemen, ‘mise en place’. U denk toch niet dat er na uw bestelling in een restaurant iemand begint met de worteltjes te schillen en de aardappels te koken. Alles staat al klaar om op een snelle manier het eten op tafel te zetten. De grote truc is om goed te kijken naar het menu om te bepalen wat er van tevoren klaargezet kan worden en wat er op het laatste moment afgemaakt kan worden. Niets zo vervelend als een gezellige tafel met eters en u staat onder het etentje in de keuken te zwoegen. Ook kunt u bij de samenstelling van het menu al vast rekening houden met gerechten die in de voorbereiding al klaargezet kunnen worden.”

“Om succes te hebben met uw gerechten: speel vooral op zeker. Het is geen moment om te experimenteren. Als uw tomatensoep beroemd is in uw familie dan zijn uw gasten hier ook zeker van gecharmeerd. Maak gerechten die iets kunnen hebben. Als u besluit om een biefstuk te bakken voor uw gasten neemt u een onnodig risico. Een lamsbout die acht uur in de oven moet, wordt er zeker niet slechter op als het een uurtje langer duurt.”

“In een volgende editie van de MLK ontvangen jullie nog meer tips en suggesties. Op internet en in boeken staan 100.000den recepten. Gebruik vooral je fantasie en heel belangrijk: samen eten is altijd bijzonder. Het eten is wel belangrijk, maar de gesprekken die ontstaan zijn nog mooier!”

Heb jij je nog niet ingeschreven voor deze gezellige bourgondische avond op 3 september? Meld je dan snel aan via www.hetdorpsdiner.nl.