Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D
FOTO’S + VIDEO

St. Caecilia en Cesar Zuiderwijk improviseren erop los in Sounds of Drums

Activiteiten & Evenementen Fotoseries Video's

Beek en Donk - Een zo goed als uitverkochte zaal in Muziekcentrum ’t Anker genoot op zaterdagavond 25 juni van een slagwerkshow. Percussionisten van Harmonie St. Caecilia traden onder leiding van dirigent Rob van der Sommen op met gastartiesten George Blanken en Jean-Louis Finta (beiden zang) en ex-Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk. 

Stipt om 20.15 uur is het pikkedonker in de muziekzaal. Zo’n vierhonderd toeschouwers kijken een aantal seconden naar het podium, wachtend op de aftrap van de avond. Er verschijnen vijftien jonge slagwerkers met ieder een paar drumsticks op de bühne. Zij geven een strak ingestudeerde percussielichtshow. 

Voor ieder wat wils
Als het publiek voor het eerst een groot applaus geeft aan de slagwerkers, weet elke aanwezige dat de avond echt begonnen is. De show bestaat uit verschillende delen, waar soms komedie en zang tevoorschijn komen. Na de openingsact mogen jonge muzikanten van slechts een jaar of tien hun kunstjes laten zien op drumkits. 

Anekdotes en actie
Het derde onderdeel is volledig in handen van Cesar Zuiderwijk. Hij pakt zijn allereerste ‘drumstel’ tevoorschijn en neemt plaats in het midden van het podium. Op een augurkenblik van De Leeuw maakte de Hagenees in zijn tienerjaren voor het eerst kennis met drummen. Zijn manier van vertellen zit vol met humor en het bespelen van de zaal, maar tijdens zijn demonstratie van de minutenlange drumsolo in het nummer ‘Little B’ van The Shadows is het muisstil. 

Het lijkt erop dat het thema van de drumshow te maken heeft met een wereldreis. In de volgende muziekdelen spelen marimba’s, airdrummen en geluiden nabootsen van een drumkit een grote rol. Toeschouwers zijn verrast hoe divers de avond er op dat moment al uitziet. Daarna neemt St. Caecilia hen figuurlijk mee op reis naar Turkije, door traditionele Turkse muziek en geluiden op geheel eigen wijze te performen. 

Meezingklassiekers
Marimba’s en Zuiderwijk spelen een bekende intro. Het duurt even voordat de tune herkend wordt, maar uiteindelijk is het begin van ‘Twilight Zone’ van Golden Earring aangebroken. George Blanken en Jean-Louis Finta zingen de vocalen, teksten die oorspronkelijk Barry Hay voor zijn rekening nam.

Zuiderwijk is na de Earringhit terug met zijn onemanshow. Dit keer deelt hij de zaal op in tweeën: een linker- en rechterhelft. “Ik kan als drummer niet vals spelen en geen fouten maken”, zegt hij, terwijl hij het publiek uitdaagt voor een ritmiekopdracht. Zijn wijsvingers zijn de zweep die bepaalt of mensen wel of niet moeten klappen. Het valt nog niet mee: Zuiderwijk is niet altijd tevreden, maar hij kan zijn publiek prima entertainen. 

Richting de climax
Voor de pauze begint, sluiten percussionisten en een dj af met een bewerking van het nummer ‘Played-A-Live’ van Safri Duo. Na de break spelen de muzikanten ‘Africa’ van TOTO. Zuiderwijk was zelf geen onderdeel van deze nummers, maar vertelt de zaal daarna over ervaringen achter de schermen en bloopers. 

Na een neon drumshow en een meezingsessie met verschillende Doe Maar-nummers is het tijd voor de grote finale. De Haagse drummer vermaakt toeschouwers nogmaals met een eigen act: melodisch zijn met piepende hondenspeeltjes. De muzikale avond sluit af met de Earringklassiekers ‘When the Lady Smiles’ en ‘Radar Love’. In het laatste nummer is er in de interlude een uitgebreide drumsolo van Zuiderwijk.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!