Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Drummer Cesar Zuiderwijk in Laarbeek

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Het stond al maandenlang vast dat voormalig Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk (73) ging optreden in Muziekcentrum ’t Anker samen met Harmonie St. Caecilia. Het is voor de Hagenees een persoonlijk uitje. “Het optreden is geen keiharde festivalmuziek, dus geen uitje voor mijn huidige band Sloper, maar alleen voor mij.”

Zuiderwijk oogt vol goede zin. Hij is blij dat er eindelijk weer vele optredens in zijn agenda staan. “Met Sloper staan we op talloze festivals, dus het kan eigenlijk niet beter gaan.” Daarnaast treedt de drummer met zijn andere band Drums Demons, een slagwerkgroep samen met Koen Herfst, op in verschillende delen van het land. 

Kennismaken met Laarbeek
Dirigent Rob van der Sommen is de ‘aanstichter’ van het muzikale project en bracht de Haagse drummer uiteindelijk in contact met de Laarbeekse slagwerkers. “De traditie van harmonies en slagwerkgroepen leven nog erg in Noord-Brabant en Limburg. Ik houd natuurlijk zelf van dit soort optredens. Toen ik gebeld werd om mee te spelen zei ik meteen ja, want ik kan goed ja zeggen”, vertelde Zuiderwijk zonder een lach in te houden. “Het is onwijs leuk om met enthousiaste jeugdmuzikanten samen te werken. Daarnaast geeft zo’n slagwerkshow mij de mogelijkheid om gekke dingen te doen.”

Het is niet de eerste keer dat de Hagenees op het Laarbeekse territorium te vinden is. “De Earring speelde op bijna elke plek waar een feesttent te vinden was, dus het zou goed kunnen dat we ook in Laarbeek stonden.” Zuiderwijk weet niet zeker of hij op muzikaal gebied kennismaakte met de gemeente, maar hij is er absoluut ooit geweest. “Ik rijd graag rond in mijn auto, op zoek naar mooie natuurrijke gebieden. Laarbeek is daar een goed voorbeeld van, want het is hartstikke mooi hier.”

Van Central Park naar Sint. Caecilia
In de hoogtijdagen van de Earring speelde de Haagse rockband met verschillende grote acts zoals Led Zeppelin en The Who op Amerikaanse bodem. Toch zijn de shows van over de Atlantische Oceaan niet alleen maar succesvol geweest. Als Zuiderwijk wordt herinnerd aan het optreden met King Crimson in Central Park in 1974 dan krijgt hij het even benauwd. “Dat is nou net het enige Amerikaanse optreden dat rampzalig verliep. De stroom viel namelijk tot drie keer toe uit. Je kon niet verdergaan, je moest wegwezen.” Zuiderwijk hoopt niet op een herhaling. “Laten we hopen dat vanavond de stroom niet uitvalt, maar dat heb je niet in de hand. Je weet het nooit”, zei hij, wederom gevolgd door een lange lach, ter voorbereiding op de muziekavond. Zijn wens kwam uit: er waren geen tegenvallers in Sound of Drums. 

De drummer is zeer te spreken over de kleinere optredens. “Het is leuker om met St. Caecilia te spelen dan met die grote bands. Er zit dan een stuk minder druk op en daarom speel je met meer rust en gemak.” Op het moment van het interview zijn de eerste repetities pas gaande tussen Zuiderwijk en de slagwerkers, maar het klikt goed. Zuiderwijk: “De eerste indrukken zijn goed en het is gezellig. We kijken uit naar een mooie avond gemaakt voor en door de muziekliefhebber.”

Dit interview vond plaats een aantal uur voor Sounds of Drums