Afbeelding

Brabantsedag Heeze dit jaar met een Beek en Donks tintje

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Op zondag 28 augustus is het weer traditioneel tijd om te kijken en je te laten verrassen en verwonderen door de grootste theaterparade van het jaar. Binnen het thema voor deze 63e editie, ‘Met verve, is het schilderij ‘De Rode Haan’ van de in Beek en Donk wonende Gerard Hendriks een van de onderwerpen.

Op deze laatste zondag van augustus trekken zestien huizenhoge theaterdecors en 2.000 acteurs door het centrum van het Brabantse Heeze. Wat in 1954 begon als een eenvoudige optocht met boerenkarren is uitgegroeid tot een waar spektakel dat zijn weerga niet kent; in 2019 trok de theaterparade maar liefst 40.000 bezoekers uit heel Nederland (en daarbuiten). De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. De (cultuur)geschiedenis wordt innovatief tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Voor de 63ste Brabantsedag is dat thema ‘Met verve’. 

Elke wagenbouwersgroep heeft daarvoor een schilder gekozen die geboren is in het Hertogdom. Zij laten zich inspireren door de schilder of zijn schilderij, maar het kunstwerk mag niet letterlijk worden uitgebeeld. Vriendenkring Haisjô heeft gekozen voor het schilderij ‘De Rode Haan’ van Gerard Hendriks. Hendriks is woonachtig in Beek en Donk. “De rode haan staat al honderden jaren symbool voor brand(bestrijding). Van de waarschuwing voor vuur en brand, maar vooral voor de dappere mannen en vrouwen die vaak vrijwillig voor ons de gevaren te lijf gingen en nog steeds gaan. De steeds heftigere en meer voorkomende natuurbranden zorgen ervoor dat ons respect voor deze helden nog verder gegroeid is en een eresaluut verdient tijdens de Brabantsedag”, aldus Vriendenkring Haisjô

Het bouwproces van een wagen duurt maanden. Vanaf het idee tot de uitvoering zijn duizenden Heezenaren bezig om de geweldige creaties vorm te geven. Op de laatste zondag van augustus zal zo een kleurrijk en schilderachtig palet van zestien verschillende schilders door de straten van Heeze rijden. De grootste theaterparade van het jaar, met nog vijftien andere Brabants-historische onderwerpen, is het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze, op zondag 28 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade zelf start om 13.30 uur. Voor en na de parade is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, straattheater, entertainment, vertier en catering. Toegangs- en tribunekaarten voor het evenement zijn online te bestellen op brabantsedag.nl/tickets, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

!