Afbeelding

NLdoet in Laarbeek: handen uit de mouwen mét koffie en iets lekkers

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek – Het Oranje Fonds organiseerde afgelopen vrijdag en zaterdag wederom de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. DeMooiLaarbeekKrant maakte een keuze uit het ruime aanbod aan activiteiten in Laarbeek en bezocht er drie. Conclusie: genoeg te doen en Nldoet dient ook een sociaal doel.

Trimbaan
Het eerste ritje gaat naar de trimbaan in Mariahout. Gelukkig laat het zonnetje zich op van de goede kant zien. Leo, Ton, Jo, Hans, Henrie en Henk zijn er helemaal klaar voor om op deze zaterdagochtend de handen uit de mouwen te steken. Op het to-do lijstje staat: nieuwe houtsnippers aanbrengen voor de valbeveiliging rond de speeltoestellen, nieuw zand in de zandbak, reparaties aan de routepijltjes, baan harken… Misschien straks zelfs een emmer met sop regelen om het bord ‘Trimbaan Laarbeek’ schoon te maken. Genoeg te doen dus. Maar eerst natuurlijk: koffie! Ondertussen rollen de grappen al over de picknicktafel: want koffie met theebiscuitjes? Dat kan niet kloppen, toch? De mannen lachen smakelijk, de sfeer zit erin en helemaal als even later een bezorgdienst donuts komt brengen. Ton heeft dit geregeld omdat zijn vrouw, Leida, vandaag jarig is. Ook uw redacteur geniet van een overheerlijke donut en maakt meteen een filmpje waarop de mannen ‘Lang zal ze leven’ voor Leida zingen. Terug nu naar de trimbaan waarover ook serieuze woorden klinken. Weet u bijvoorbeeld dat de trimbaan als project onder ‘Zorg om het Dorp’ valt? Dat er veel mensen heerlijk beschut komen wandelen of hardlopen? Of dat je je (klein-)kinderen hier lekker kunt laten spelen in de speeltuin? Dat veel mensen denken dat hier natuurlijke paden zijn, maar dat dit allemaal aangelegd is? Allemaal weetjes die deze mannen graag delen. Bovendien laten ze weten altijd blij te zijn met meer helpende handen én hopen ze dat mensen hun honden niet op de trimbaan willen uitlaten. U weet vast wel waarom.

Leonarduskapel
Vanuit Mariahout gaat de tocht via de Herendijk naar de Leonarduskapel in Beek en Donk. Vorig jaar werd nog het 600-jarig bestaan van de Leonarduskapel gevierd. Vrijwilligers van het Leonardusgilde – ‘De Rooi Skut van de Donck’ wordt mij keurig gespeld – zijn ook hier al druk in de weer. Jan in het kwadraat - twee Jannen dus -, Geert-Jan, Tonny, André, Piet en Mario en later schuift ook ‘onze opzichter’ aan. Er wordt verteld dat er een taakverdeling gemaakt is. Dat bekent: werken aan het plantsoen, oversteek van het dak vernieuwen, de kapel schoonmaken, onkruid weghalen …. En ook hier geldt dat er, naast de drukke werkzaamheden, tijd is voor koffie met wat lekkers. Maria zorgde voor de catering en de mannen vinden dat dit wel eens benoemd mag worden in de krant. Bij deze. Het werkdoel voor vandaag is overduidelijk: de kapel die in 1979 gebouwd is mooi houden. Gezien het enthousiasme en de gastvrijheid (inclusief heerlijke bonbon) bestaat daarover geen twijfel.

Breien of haken voor baby’s
Tot slot gaat de reis naar Howeko. Daar zitten aan een lange tafel mensen te haken of te breien. Het is gemoedelijk. Op een andere tafel liggen de bollen wol, een stapel dekentjes en de kleurrijke mutsjes. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met de gastvrije Alexandra Bruines, initiatiefneemster van deze actie. Haar vader is speciaal uit Almere gekomen om te helpen bij de catering. Alexandra vertelt over haar actie: “Ik zocht een handwerkdoel en via een foto op Facebook vond ik RescueBaby Gambia. We maken dekentjes en mutsjes voor een bevallingsziekenhuis in Essau. Overdag is het daar warm genoeg, maar ’s nachts koelt het af. Door de dekentjes en mutsjes blijven de baby’tjes op temperatuur, zodat ze genoeg energie houden om goed te drinken. Borstvoeding is namelijk hun overlevingsbron. Het gevoel dat je met een heel team levens redt, doet goed. Het is zelfs zo dat het aantal bevallingen daar is toegenomen omdat vrouwen van elkaar horen dat je in dat ziekenhuis een dekentje en twee mutsjes krijgt na de bevalling.”

Prachtig om te zien dat er altijd nog mensen zijn die zich belangeloos willen inzetten voor een mooiere samenleving. En dan te bedenken dat er in Laarbeek in deze dagen nog veel meer klussen geklaard zijn.

Alexandra Bruines
Afbeelding