Afbeelding
Foto: Joost Duppen

O&U blikt terug op een succesvol concert

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Bergeijk, Beek en Donk en Blaasmuziek. Het waren deze drie B’s waar het afgelopen zaterdag 15 april allemaal om draaide in theater De Kattendans in Bergeijk. Onder belangstelling van een volle zaal, waaronder de colleges van de gemeente Bergeijk en Laarbeek, werd een zeer fraai concert gegeven door de harmonieën Echo der Kempen en Oefening & Uitspanning. Een gezamenlijk concert waar nog lang met veel plezier aan kan worden teruggedacht.

Het is 17.30 uur in theater De Kattendans in Bergeijk. De muzikanten van O&U komen met groepjes binnengelopen en maken zich klaar voor een voorrepetitie in de theaterzaal. Een voorrepetitie is belangrijk voor dirigent en muzikant om te kunnen wennen aan de akoestiek in de zaal, die altijd anders is dan thuis. Na een goede 1,5 uur repeteren is het orkest helemaal warm geblazen en klaar voor een mooi optreden. 

Na een warm welkom door de presentatrice van Echo der Kempen trapt O&U het concert af met haar uitvoering van Fourth Symphony van Alfred Reed. Reed, een componist die vele muziekstukken schreef voor harmonieorkesten, staat altijd garant voor mooie composities en aan het applaus van het publiek te horen heeft O&U haar naam eer gedaan. Daarna kwam een speciaal moment: de uitvoering van het klarinetconcert van Oscar Navarro met soliste Jonie Pijpers. Het werd een fantastische première waarin Jonie haar individuele klasse als klarinettiste liet horen en daarmee ook het orkest tot grote muzikale hoogte liet stijgen. Een moment om met veel plezier op terug te kijken. In geheel Spaanse stijl werd het optreden van O&U afgesloten met drie delen uit de suite The Valencian Widow, waarin in het Intermezzo een grote rol was weggelegd voor de hoornsectie van het orkest. Met de ‘bells up’ werd Spaans temperament de zaal in geblazen. 

Na de pauze was het de beurt aan het harmonieorkest van Echo der Kempen om het aanwezige publiek te trakteren op nog meer mooie blaasmuziek. Het orkest nam iedereen mee op een reis rond de wereld, met muziek gebaseerd op het leven in de Afrikaans jungle, het indrukwekkende Japan en het oude Rusland. Uiteindelijk eindigde de reis op de plek waar het allemaal plaatsvond deze avond; in Bergeijk. Op het moment dat het lied ’t Hèrmenieke van Bergeijk’ werd ingezet door het orkest, ging al het aanwezige publiek staan en zong met volle borst mee: ’t Hèrmenieke van Bergeijk, dè spulde toch zô schôn…’. 

O&U kijkt terug op een bijzonder muzikale en gezellige avond in Bergeijk. Na het eerste concert in 2019 is de verbondenheid tussen de twee dorpen en harmonieën opnieuw versterkt. Het is zeker niet uitgesloten dat beide harmonieën in de toekomst elkaar weer zullen treffen en dan zingen zij samen opnieuw: ’t Hèrmenieke van Bergeijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding