
Theatervoorstelling ‘Onder het wieten dak’; een ‘feest’ der herkenning
Activiteiten & EvenementenMariahout – Theatergroep Mariahout (TGM) neemt van 9 tot en met 24 september haar publiek mee naar de jaren ’90. Vijf keer wordt in Openluchttheater Mariahout de voorstelling ‘Onder het wieten dak’ opgevoerd. De theatergroep viert dit jaar haar halve eeuwfeest en snijdt met dit, speciaal voor de vereniging geschreven stuk, een actueel thema aan. Brabantse drugsproblematiek; Gedoogbeleid, wietplantages en Brabantse gezelligheid gaan hand in hand.
Hakken, gabbers, kale koppen, paardenstaarten, trainingspakken, felle kleding en gebruik van softdrugs en alcohol. Wie de jaren ’90 bewust meegemaakt heeft, zal het herkennen. Zoals we van de theatergroep gewend zijn wordt alles uit de kast gehaald om het publiek een veelzijdige voorstelling te geven. Kijk niet op als er een brommobiel of prachtig paard voorbij raast; spelen in de buitenlucht kan leiden tot veel spektakel.
Uit je comfortzone
Zowel ervaren- als gastacteurs worden door enthousiaste regisseur en schrijfster Eva Stam uit hun comfortzone gehaald. Vijftienjarige Fee, gespeeld door Katelijn Lukassen-Bouwmans, verhuist vanuit de Randstad naar het gemoedelijke Brabant. Talentvolle schrijfster Fee integreert snel en wordt zelfs eindredacteur van het buurtblaadje. Voor het schrijven over het dorp oogst ze in eerste instantie veel lof, maar als ze een wietplantage bij buren ontdekt komt haar vriendschap in het dorp of haar journalistieke vrijheid onder druk te staan. Dilemma’s voor de personages uit het stuk, maar ook voor de acteurs die het stuk uitvoeren. Om haar rol geloofwaardiger neer te zetten stak Katelijn voor het eerst van haar leven een joint op. Gastspeler Laarbeekse burgemeester Frank van der Meijden, bekend om voortvarendheid optreden tegen ondermijnende praktijken zoals in het toneelstuk, speelt in het stuk een burgemeester die een oogje toeknijpt. In werkelijkheid is dit uitgesloten.
Ook Burgemeester en gastspeler Frank van der Meijden moet flink uit zijn comfortzone treden. In het stuk lijkt het karakter van de burgemeester uit de kinderserie Samson en Gert te komen. Maar theater blijft fictie. In werkelijkheid is de burgervader daadkrachtig in de handhaving van druggerelateerde zaken waardoor hij het afgelopen jaar al diverse (drugs)panden in de gemeente Laarbeek heeft moeten laten sluiten.
TGM vijftig jaar nèt wat anders dan anders
Met ‘Onder het wieten dak’ doet Theatergroep Mariahout haar vijftigjarig jubileum eer aan. De groep, voortgekomen uit een revue voor de Zusters van Barmhartigheid, zorgt voor spraakmakende stukken. Zo schreef landelijk bekende scenarioschrijver Ger Beukenkamp ‘Jeroen Bosch’ voor de vereniging en vertolkte de theatergroep oude klassiekers van Shakespeare in Brabants dialect. Hun ‘Romeo en Julia’ scoorde hoge ogen. Het stuk over de Zwarte Ruiter liet de gewetensworstelingen en verschillende facetten van lokaal bekende crimineel en zanger Hans Gruijters zien. De theatergroep zet haar publiek aan het denken, zo ook in het jubileumstuk. Wietteelt en Brabant lijken met elkaar verbonden. Brabantse gemoedelijkheid en gedogen zit in de cultuur. Wanneer het verschrikkelijke drama van de Brabantse varkenspest het vertrouwen in de overheid laat wankelen, ontstaat een voedingsbodem voor burgerlijke ongehoorzaamheid en criminele ondermijning. ‘Onder het wieten dak’ speelt in de jaren ’90 waarin alles kneuterig en gezellig lijkt. In wat voor Brabant zijn we in 2023 beland? Een jubileumstuk met stof tot nadenken en discussie.
De premiere is zaterdag 9 september om 20.00 uur. De voorstelling duurt zo’n 2 uur. Kinderen zijn dus van harte welkom! Tickets kunnen gekocht worden via https://www.openluchttheatermariahout.nl/