
Wervelend theaterstuk met pakkende boodschap
Activiteiten & EvenementenMariahout - Scenarioschrijfster/regisseur Eva Stam schreef voor het vijftigjarig jubileum van Theatergroep Mariahout een bijzonder theaterstuk. In een voorstelling vol acteertalent uit Laarbeek en omstreken wordt live gezongen, gedanst en komt Openluchttheater Mariahout volledig tot zijn recht door gebruik van diverse vervoermiddelen en licht- en geluidseffecten. Met grote luchtigheid wordt een beladen onderwerp aangesneden; Brabant en haar relatie met drugs.
Wat gaat er om in de rouwende massa tijdens de uitvaart van Dirk? Als blowend gabbertje beleeft Dirk rond 2000 zijn puberteit in het kleine plaatsje Oedelhorst. Hij sterft anno 2023 aan een overdosis. Al in de eerste scène blijkt dat drugsgebruik niet zo onschuldig is.
Brabantse gezelligheid
Voor aanvang van de theatervoorstelling feliciteert burgemeester Frank van der Meijden de jarige theatergroep met hun vijftigjarig bestaan. Hij speelt een aantal keren mee in het stuk als burgemeester van Oedelhorst. Zijn rol is fictief, want als burgemeester van Laarbeek treedt hij wèl op bij ondermijnende praktijken. Daarna start een wervelende voorstelling, waarin de beslommeringen van een klein dorp prachtig worden uitgebeeld. Waar saamhorigheid en gedogen van dingen die eigenlijk niet mogen hand in hand gaan. Theatergroep Mariahout doet waar het goed in is, mensen aan het denken zetten over goed en kwaad en haar vele gradaties.
Publiek meenemen in drugsproblematiek
Naast saamhorigheid in een sfeer van ‘ons kent ons’ wordt regelmatig de andere kant opgekeken. Brabantse gezelligheid is een groot goed, maar werkt gedogen in de hand. Waar blowen en drinken in de jaren ‘90 onschuldig leken, zijn tegenwoordig pillen en andere harddrugs goedkoper dan een biertje. Na afloop is het publiek enthousiast over de schitterende voorstelling, maar wordt ook hier en daar het onderwerp drugsgebruik besproken. Een bezoeker wordt door zijn zeventigjarige moeder op de man af gevraagd. “De jaren ’90, da waar jouwen tijd, hè jongen”, zegt ze. “Drinke, dè deede ge wel, mar da blowen?” Waarna zoonlief eerlijk antwoordt; “Moeder, wa denkte naw zelluf!” Wat de jonge acteurs van de theatergroep neerzetten is voor veel jongeren uit die tijd heel herkenbaar. Samen fietsen naar school en in de vrije tijd feesten met drank en wat te roken.
Luchtigheid met serieuze ondertoon
Ondanks de gewaagde boodschap is het een stuk waarin gelachen kan worden. De vijftienjarige Fee komt uit Den Haag en integreert snel in het kleine dorpje. De schrijfster in de dop oogst eerst succes met actuele stukjes in het parochieblaadje, maar komt voor een levensgroot dilemma te staan als ze per ongeluk een wietplantage ontdekt. Keuzes die gemaakt worden om te overleven bezorgen regelmatig kippenvel. Zowel als je aan de ‘goede’ als aan de ‘verkeerde’ kant staat.
De voorstelling ‘Onder het wieten dak’ is nog te zien op woensdag 13, zaterdag 16, vrijdag 22 en zondag 24 september. Tickets kunnen gekocht worden aan de kassa of op https://www.openluchttheatermariahout.nl/.