Ontsteking bevrijdingsvuur in Laarbeek.
Ontsteking bevrijdingsvuur in Laarbeek. Foto: Joost Duppen

Oproep Burgemeester: Kom naar ontsteking Vrijheidsvuur Openluchttheater

Activiteiten & Evenementen

Beste inwoner van Laarbeek,

Graag spreek ik u persoonlijk aan.
Onze kernen barsten van de mooie initiatieven en activiteiten. Als bestuurders zijn we vaak aanwezig in onze kernen. Dat doen we graag. Het past bij de wijze waarop we midden in de samenleving staan en de afstand tussen inwoners en gemeentebestuur willen verkleinen door elkaar informeel te ontmoeten.

Om diezelfde reden nodig ik u uit om acte de présence te geven bij het ontsteken van het Vrijheidsvuur op 19 september in het Openluchttheater in Mariahout. De gemeente Laarbeek is dit jaar gastheer namens 11 Peelgemeenten uit Noord-Brabant en Limburg. Op 18 september -de datum dat deze regio in 1944 is bevrijd- halen lopers van het Runningteam Laarbeek het vuur op in Eindhoven en brengen dat naar Mariahout, waar het een nacht wordt opgeslagen.

Op 19 september wordt het vuur weer opgehaald en naar het Openluchttheater gebracht. Tussen 18.30 en 18.45 uur komen via diverse routes de burgemeesters van de 11 gemeenten in oude legervoertuigen aan bij het Openluchttheater. Ze worden begeleid door gildes en de doedelzakspelers van de Gemert Firebrigade Pipes and Drums.

Om 18.45 uur begint een ceremonie met sprekers, muziek, een vendelgroet en het ontsteken en verspreiden van het vrijheidsvuur.

Rond 20.15 uur is de ceremonie ten einde en brengen lopers het vuur naar de deelnemende gemeenten.

Het Openluchttheater is groot genoeg om u te ontvangen en biedt de kans om Laarbeek op een mooie manier te presenteren. Aanwezig te zijn om stil te staan bij het belang van vrijheid en ook als eerbetoon aan de deelnemers. Ik ontmoet u graag.

Frank van der Meijden,
burgemeester van de gemeente Laarbeek