Afbeelding

NULL

"Rouwcentrum, bioscoop of theater in de Leonarduskerk"


Beek en Donk – “Maak van de Leonarduskerk in Donk een rouwcentrum, bioscoop of theater.” Het waren slechts een paar voorbeelden van de vele ideeën die gisteren tijdens de openbare avond van Dorpsraad Beek en Donk boven tafel kwamen.

Klik hier voor foto's

Ruim vijftig personen hadden de weg naar het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk gevonden. In groepen van vier werd er elke keer ruim twintig minuten over de vier verschillende onderwerpen gepraat, te weten: hoe is de zorg in Beek en Donk, is Beek en Donk verkeersonveilig, wat moet er gebeuren met de Leonarduskerk en wat is er mooi/niet mooi aan het dorp? Met het idee ‘happen en stappen’ zwierven de bezoekers gedurende de avond door het Ontmoetingscentrum.

Aan het eind van de avond kwamen alle deelnemers bij elkaar om te horen wat het totaalresultaat was. Voor de Leonarduskerk waren er talloze ideeën. Naast bovengenoemde ideeën kwamen nog voorstellen voorbij zoals een speelruimte, gezondheidscentrum en kantoorruimte. Echter moet hierbij nog gekeken worden wat er met de kerk mag gebeuren van het Bisdom.

Over de zorg maakten de meeste mensen zich druk over de mentaliteit van de jongere generatie. Gaan zij later wel voor hun ouders zorgen? Gaat er een mentaliteitsverandering plaatsvinden? Daarnaast vonden ze dat mensen meer moeten durven om hulp te vragen als dat nodig is en er zou meer informatie en voorlichting over de zorg moeten komen.

Verkeersonveiligheid blijft een heikel punt, in welke gemeente dan ook. Verkeerssituaties in de Kapelstraat, Koppelstraat, Pater Becanusstraat en de parkeergelegenheid rondom de winkelpleinen passeerden de revue. Ook het voetpad van de Groene Long werd uitvoerig besproken. Mensen zouden met zo’n vieze voeten thuiskomen, dat het simpelweg niet leuk is om er te gaan wandelen. Hierbij vertelde de gemeente dat ze hiervan op de hoogte zijn en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook het probleem ‘hondenpoep’ kwam diverse keren aan bod.

Hoe mooi of niet mooi is Beek en Donk? Er kwamen wat kritische punten voorbij, maar eigenlijk was er op het laatst maar één duidelijke conclusie: we mogen trots zijn op Beek en Donk! Beek en Donk is mooi. Evenementen zoals Wish Outdoor, Kwizut en Juni Watermaand zijn evenementen waar we als inwoner van het dorp trots op mogen zijn.

De Dorpsraad neemt alle ideeën en opmerkingen mee en gaat binnenkort evalueren. Zij kunnen niets beloven, maar gaan zich hard maken om sommige dingen te realiseren om zo de leefbaarheid in Beek en Donk te vergroten.