Afbeelding

Beek en Donkse trots schittert in Ronde van Lieshout

NULL

Beek en Donkse trots schittert in Ronde van Lieshout

Lieshout - Zondag 19 mei was het dan zover, de 58ste Wielerronde van Lieshout. Ondanks de weinige supporters staan de 33 elite renners vol zelfvertrouwen aan de start in de Dorpsstraat, helemaal klaar voor de 80 kilometer lange rit. Onder hen is Ruud Kooijmans, een geboren en getogen Beek en Donkenaar.

Ondanks de zon namen er niet veel deelnemers deel aan de rit. Tot grote spijt van de organisatie LieshoutseWielrenners. “Diep en diep triest”, noemt secretaris Leo van Berlo het. “Gisteren werden er een aantal klassiekers gereden en morgen zijn de district kampioenschappen dus vandaag slaan de renners dan een dagje over, heel begrijpelijk voor hen, maar voor ons niet fijn natuurlijk.”

De renners moeten in totaal 42 rondjes fietsen. Al in de derde ronde neemt Beek en Donkenaar Ruud Kooijmans, samen met twee andere renners, het voortouw. Deze positie weten de drie mannen tot de laatste rondes vol te houden. Langs de hekken klinken er bemoedigende kreten voor de Laarbeeker.

Als er nog 13 rondes gereden moeten worden, is het duidelijk dat Ruud in ieder geval de leidersprijs mee naar huis mag nemen. Op dat moment is hij al 14 keer als eerste de streep van de finish gepasseerd. Maar hij wil natuurlijk een plek op het podium en doet in de laatste twee rondes zijn uiterste best om de sprint bij de houden. Uiteindelijk moet hij het podium net aan zich voorbij laten gaan. Patrick Bos uit Amstelveen wordt eerste, Harm van de Zanden, uit dezelfde ploeg als Kooijmans, wordt tweede en Jasper de Laat rijdt net voor Kooijmans als derde over de eindstreep.

Toch ziet Kooijmans dit niet als een verloren rit, fris na zijn vakantie begon hij deze middag aan zijn tocht. “Ik heb een goede rit gehad”, vertelt hij. “Ik had graag op het podium gestaan, maar over een week zijn de district kampioenschappen voor het tijdrijden en daar is dit een goede oefening voor.”