Afbeelding

"Dit was

NULL

"Dit was één van mijn mooiste beeldjes"


Beek en Donk - Martien Verbakel hing vorige week in een zelfgemaakt kastje zijn waardevolle Maria-beeldje op aan een boom schuin voor zijn huis. De volgende ochtend was het al gestolen. “Het gaat niet om wat het beeldje kost; het beeldje heeft emotionele waarde”, vertelt de gedupeerde. 

Maria-beeldje
Martien woont aan het kanaal bij de Zuid-Willemsvaart in Donk. Twaalf jaar lang had hij aan een boom voor zijn huis een Maria-beeldje hangen. Totdat de boom gekapt moest worden in verband met de bouw van de sluis. Bijna vijf jaar lang lag het beeldje bij Martien in huis. Tot de gemeente kortgeleden schuin voor zijn huis een bankje bij een boom plaatste. Martien: “Dat is een heel mooie plek geworden. Samen moeten we Laarbeek mooi maken en daarom dacht ik ‘daar kan het beeldje weer komen te hangen, dat maakt het nog mooier’. Daarnaast zei iedereen vroeger ook altijd dat het beeldje zo mooi was, toen het nog aan de oude boom hing. Daarom besloot ik na de komst van het bankje om het beeldje op te knappen en er een mooi kastje voor te maken. Daar ben ik best even mee bezig geweest. Toen alles klaar was, hing ik het vorige week heel stevig vast aan de boom.”

Na één nacht gestolen
De pret mocht niet lang duren. Martien keek ’s avonds uit zijn slaapkamerraam en besloot om de volgende ochtend het beeldje iets te draaien. Dat zou mooier zijn geweest. Maar toen Martien ’s ochtends om 06.30 uur door het raam keek, schrok hij enorm. Het beeldje was weg. “Ik ben er meteen naartoe gelopen. Alles was weg. Ik heb gezocht en gezocht, maar het was nergens te vinden. Een buurman van me vond even later een gedeelte van het kastje. Je zag gewoon dat het kapotgeslagen was. Ik denk dat de rest van het kastje in het kanaal ligt.” Terwijl Martien buiten voor de desbetreffende boom zijn verhaal vertelt, kijkt hij nog steeds rond. Zichtbaar geraakt en met de hoop om het stiekem ineens te vinden, kijkt hij om zich heen.

Emotionele waarde 
Hij baalt dan ook enorm van deze brutale daad. “Het beeld heeft emotionele waarde voor me. Ik heb een emotionele herinnering aan een Maria-beeld, sindsdien verzamel ik ze ook. Dit was toch wel de mooiste uit mijn collectie. Ik kocht hem zo’n twintig jaar geleden, toen ik met De Zonnebloem op bedevaart was in Kevelaer. Ik hoop echt dat het beeldje terugkomt.”

Heeft u iets gezien tijdens deze nacht (donderdag 16 op vrijdag 17 mei) of weet u meer over waar dit beeldje is? Geef dit dan door aan de redactie. Dit kan via redactie@demooilaarbeekkrant.nl of telefonisch via 0492-832182.