IVN Laarbeek houdt Kikkerconcert

NULL

IVN Laarbeek houdt Kikkerconcert 


Aarle-Rixtel – Op het IVN-terrein in ‘De Bimd’ aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel vinden op zondag 2 juni van 12.00 tot 18.00 uur diverse activiteiten plaats, waaronder het inmiddels traditionele Kikkerconcert.

Met de nieuwe borden is ‘De Bimd’ goed te vinden. Tijdens de activiteiten schenkt het IVN ook dit jaar extra aandacht aan de waarde van water voor Laarbeek.

Na het succes van voorgaande jaren wil het IVN het Kikkerconcert in “de Bimd” ook dit jaar weer tot een geweldig ‘natuurmoment’ maken. De basis van een kikkerconcert is een activiteit in de periode dat de kikkers kwaken. Dit ‘gekwaak’ wordt afgewisseld met muziek van 3 muziekgroepen. Het Beek en Donkse buurtorkest Röllik Goewd verzorgt samen met The Feliciano’s en de tweemansformatie, The Hoodoo Monks, de muziek op deze dag.

Rond de poel en door het bos met de knuppelbruggetjes is een educatief kikkerpad voor de jeugd aangelegd. Een Laarbeekse kunstenares ontwierp dit pad. Kinderen kunnen hier, aan de hand van een speurtocht, allerlei opdrachten doen en vragen beantwoorden. Op deze manier komen ze van alles over kikkers te weten.

Op het terrein bevindt zich een onlangs gerenoveerde poel. Speciaal voor de jeugd zijn hier verschillende wateronderzoekjes en proefjes gepland. Het IVN heeft een nieuwe prachtige loopbrug over de poel, zodat bezoekers nog beter kunnen ‘slootje prutten’. De jeugd kan vervolgens struinen rond de poel, op de varenwand, muizenruiter, vleermuizenkelder en egelschuilplaatsen. Tevens is er een poppenkast over de kikker in het speciale poppenhuis.

In het IVN gebouw ‘De Bimd’ vindt een fototentoonstelling plaats over natuur in Laarbeek. Alle foto’s, gemaakt door IVN Natuurfotowerkgroep ‘Kiek Nou’, maken duidelijk hoe mooi Laarbeek is door het oog van de natuurfotograaf. Een paar van deze unieke foto’s zijn als kaarten uitgegeven en deze dag verkrijgbaar.

Rondom de poel komen een aantal kraampjes te staan waar informatie kan worden verkregen over de diverse werkgroepen binnen IVN Laarbeek zoals de waterwerkgroep, de weidevogelwerkgroep van het Laarbeeks Landschap, de IVN vogel-werkgroep ‘De Ortolaan’, jeugd-IVN en de florawerkgroep.
Vorig jaar herstelde het IVN het ommetje door de Beemd en ontwikkelde het op onderdelen ‘natuurlijk’. Natuurgidsen, die zijn afgestudeerd op het natuurgebied in de Beemd, verzorgen in dit unieke gebied rondleidingen. Dit doen zij zodat het gebied meer leesbaar en begrepen wordt en er nog meer van genoten kan worden.

In het voorjaar is er in de IVN tuin een insectenmuur gemaakt. Een gespecialiseerde IVN gids geeft uitleg over deze muur. Mogelijk kunnen bezoekers ook de mierenleeuw bezig zien terwijl hij zijn maaltijd organiseert.

Het IVN terrein ligt in ‘De Beemd’. De afgelopen jaren onderging het terrein een metamorfose, waardoor het nog ‘natuurlijker’ is ingericht. Vanuit de schitterend bij de poel gelegen theeschenkerij bij het IVN-gebouw kan het publiek, al genietend van de muziek en de producten van deze theeschenkerij, herkennen dat de omgeving van de Beemd duidelijk maakt dat Laarbeek met recht ‘Waterpoort van de Peel’ is. Iedereen is van harte welkom op zondag 2 juni.