Dialect sterft uit, maar algemeen Nederlands wordt kleurrijker

NULL

Dialect sterft uit, maar algemeen Nederlands wordt kleurrijker


Aarle-Rixtel – Gezellig druk was het bij van Bracht, het café waar Wim Daniëls op donderdagavond een bevlogen lezing hield over het dialect. Een TV-ploeg van de NTR maakte opnamen voor het programma ‘NTR Academie’. Deze programmareeks wordt in de maand juli dagelijks uitgezonden tussen 19.25 en 20.00 uur op Nederland 2.

“Tjeu, we hebben ’n telefoon die nie uit gi”. Dit was het enige probleem dat de programmamakers van de NTR tegenkwamen tijdens de instructie die het publiek kreeg voordat de lezing begon. Er struikelde niemand over de camera-stellage en het lukte de meeste aanwezigen vrij goed om niet naar de camera’s te kijken. De opdracht was namelijk om net te doen alsof er niet gefilmd werd.

Het overwegende Aarlese publiek werd door Wim Daniëls op zijn ‘Wim’s’, met vele persoonlijke begroetingen in het Aarlese dialect, welkom geheten. Daarna schakelde hij, voor betere verstaanbaarheid op de Nederlandse TV, over op het algemeen Nederlands. Wim gebruikt bewust niet de term algemeen beschaafd Nederlands omdat deze term kan suggereren dat het dialect niet beschaafd zou zijn.

Lees donderdag het hele verslag in De MooiLaarbeekKrant.