Donckse Wij-ing bij Leonarduskapel

NULL

Donckse Wij-ing bij Leonarduskapel 


Beek en Donk – Op de hoek van de Kapelstraat/Lage Heesweg bevindt zich de Leonarduskapel. Hier vindt op zondag 2 juni een gebedsdienst plaats in het kader van de Donckse Wij-ing. In 1422 werd op De Donck een kapel gesticht, toegewijd aan de H. Leonardus van Noblat. De H. Leonardus leefde in de vroege middeleeuwen in Frankrijk.

In de archiefstukken is terug te lezen dat in de jaren 1700 en daarna de herdenking plaatsvond van de inwijding van een kerk of kapel ter ere van de H.Leonardus. Deze herdenking was een groot feest en trok duizenden pelgrims naar De Donck. De gildebroeders van St. Leonardus bouwden in 1979 een nieuwe kapel. Zij willen de traditie van de vorige eeuwen voortzetten en jaarlijks de wijding van de kapel gaan vieren.

De viering, om 10:00 uur, zal worden voorgegaan door de gildepastor diaken F. De Coninck en de gezangen worden verzorgd door Seniorenkoor Sint Joachim o.l.c. dirigent Hans Kempe en pianiste Jolanda Demirel. Gildezuster Maria Huijbers heeft de versiering voor haar rekening genomen. Het is een eerbiedig samenzijn van gildebroeders, gildezusters, vrienden en buurtgenoten, vereerders van St. Leonardus uit Beek en Donk en wijde omgeving en met vienden uit Gittelde, Duitsland, en Zoutleeuw, België. Er wordt extra aandacht besteed aan de definitieve plaatsing van het Leonardusbeeld in de Kapel. Het kleine houden beeld van de St. Leonardus is in bruikleen afgestaan aan het gilde door het kerkbestuur nadat de Leonarduskerk definitief werd gesloten. Zo blijft Leonardus toch op De Donck. De gildepastor zegent het beeld en daarna zal het een vaste en veilige plaats in de kapel krijgen. Ook worden een aantal goud/gele speldjes gewijd van Leonardus die na de viering vrijblijvend door de aanwezigen gekocht kunnen worden. Leonardusbrood en een kopje koffie worden aan het einde van de gebedsviering aangeboden.

De Lage Heesweg wordt aan de zijde van de Kapelstraat afgesloten en aan de zijde van de Model van de Donckstraat gedeeltelijk. De kapel is met de auto te benaderen via de zijde van de Model van de Donckstraat. Er kan daar ook geparkeerd worden. Als u zelf een tuinstoel of klapstoel meebrengt, bent u verzekerd van een zitplaats. Iedereen wordt uitgenodigd om dit feest van de Donckse Wij-ing mee te vieren. Mocht het slecht weer zijn dan wordt u geïnformeerd door Radio Kontakt. Meer informatie vindt u op www.gildesintleonardus.nl.